Ни казна не помаже: Сваки шести Београђанин гледа у телефон док прелази улицу

Чак 15,8 одсто Београђана користи мобилни телефон, или има слушалице у ушима док прелази улицу, што је законом забрањено. Стручњаци истичу да се тако драстично смањује могућност избегавања саобраћајне несреће.

Казна за коришћење телефона или слушалица током преласка пешачког прелаза је 3.000 динара.

Начелник Управе саобраћајне полиције за Београд Драган Богосавац каже за РТС да та казна можда није висока, али да је коришћење телефона стараховито опасан фактор који утиче на безбедност.

Индикатори безбедности саобраћаја за 2018. годину за Београд показују да чак 15,8 грађана чини тај прекршај.

Репресија није довољна да би пешаци престали то да чине, потребна је и превенција – кампање и акције које ће помоћи грађанима да схвате да је коришћење телефона изузетно опасна ствар.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја истиче да пешаци треба да буду свесни да је пешачки прелаз део коловоза.

"Пешаци су на прелазу гости, имају предност, али не могу да се понашају како хоће. Нико не жели да га удари тона и по метала. Треба издржати 10, 15, 20 секунди и замолити саговорника да сачека на вези и одложи гледање друштвених мрежа", рекао је Окановић.

Апеловао је на родитеље да разговарају са децом и да им објасне колико је опасно гледати у телефон.

"Нико не може да пази колико ми сами, али ако гледају телефон, онда им се могућност избегавања несреће значајно смањује", закључио је Окановић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво