Пластичном хирургијом у Србији баве се и фризери

Естетске, пластичне и реконструктивне процедуре, и антиејџинг медицина, последњих година све су популарније, али и доступније свим генерацијама. Ипак, дешава се да тако угрозимо и изглед и здравље.

Данас ће водећи стручњаци изнети податке о нелеганом раду у струци, лажном представљању и неопходним критеријумима за рад у тој области.

Министарство здравља формирало је радну групу која је проверавала ситуацију у пракси и дефинисала неопходне критеријуме за рад. Контрола свих који пружају такве услуге убудуће ће бити строжа.

Председник републичке комисије др Маријан Новаковић је за РТС рекао да влада "стравичан неред" што се тиче струке, средстава и места где се обављају интервенције.

Тај сегмент антиејџинг медицине, односно естетске медицине припада пре свега пластичној хирургији. "Ми ту едукацију обављамо од првог дана своје основне специјализације", истакао је др Новаковић.

Такве процедуре не смеју да се раде ван здравствених установа, а раде се у фризерским салонима, апотекама, салонима лепоте и фитнес центрима. "Имамо чак информације да постоје журке у околини Београда, у неким вилама се праве тзв. botox party", додао је др Новаковић.

Интервенције тада најчешће обављају нестручна лица, не само лекари који немају за то обуку, већ и фризери.

"Једна пацијенткиња је рекла да јој је дизајнер радио, био је дао акцију да то кошта минимално", навео је др Новаковић и истакао да је она дошла уплакана на евентуалну корекцију.

Било је и драстичнијих примера, када су пацијенти чак долазили са одумрлим деловима коже, парцијалним слепилом, емболијом. Поред локалних компликација, могу да се догоде и системске, па и анафилактички шок.

"Зато је битно да се процедуре раде у здравственим установама, од стране едукованих људи, да се зна ко их је едуковао и да користе само средства која имају дозволу наше Агенције за лекове и медицинска средства", навео је др Новаковић.

Инспекција ће ових дана обратити много више пажње и о лажном представљању лекара, који се представљају као специјалисти, али и других који под окриљем антиејџинг медицине раде и неке недозвољене процедуре.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се