Помак Србије на путу одрживог развоја, локалне заједнице кључне

Међу 156 рангираних земаља, Србија је на 40. месту по реализацији Стратегије одрживог развоја Уједињених нација до 2030 године. Кључну улогу у том процесу имају локалне заједнице, пред којима је дуг пут, али је значајан помак већ направљен, оцењено је на скупу "Сарадњом до одрживог развоја."

Искорењивање свих неједнакости, услов је одрживог развоја. Београд је пре четири године започео градњу рампи за инвалиде, данас кажу да не постоји зграда из које им је упућен захтев, а да то није урађено.

"Социјална политика поред економије и екологије постаје кључни елемент у остваривању циљева одрживог развоја", каже Наташа Станисављевић из Градског секретаријата за социјалну заштиту.

Од ситуације да се за социјална давања корисницима дугује једногодишњи градски буџет, стигло се дотле да дугова нема.

Циљ да до 2025. године, у Србији 70 одсто деце иде у обданиште, у престоници је испуњен пре шест година. У фокусу је борба против насиља.

"Да би смо били успешни морамо више него икад да радимо заједно, да учимо једни од других, да градимо снажно партнерство међу свима нама. Наравно, укључујићи национални ниво, нашу градску владу, приватне компаније, цивилно друштво и целокупну заједницу", истиче Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

Ђорђе Станичић из Сталне конференције градова и општина каже да малим општинама некада делује недостижно то што град Београд има. "Али уколико се удруже, уколико буду заједнички радили на овим циљевима и задацима, уколико се удруже са другим општинама имаће и капацитета и могућности", сматра Станичић.

Тежиште одрживог развоја је на локалним заједницама, као и у процесу придруживања ЕУ, у коме се 70 одсто новина односи на општине. Добар замајац тим процесима даје реформа Управе.

Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, истиче да се моментално не може обезбедити боља админстрација, али су досадашњим изменама и допунама закона, стручим усавршавањем али пре свега променом става према раду, довели до тога да напретка свакако има.

Програмско буџетирање, које доноси одговорност и политичара и службеника уз уградњу 17 циљева одрживог развоја у стратешке планове локалних самоуправа, води у правцу једнаких шанси за све грађане.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара