Држава припрема помоћ угроженим подручјима

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је за РТС да се ситуација после обилних падавина стабилизује и да ће у чертвртак на седници Владе бити донета одлука о помоћи угроженим подручјима. Сачекаћемо да локалне самоуправе доставе извештаје о штети, истакао је Недимовић.

Гостујући у Дневнику РТС-а, министар Бранислав Недимовић је да држава припрема помоћ, када се вода повуче.

"Најчешће су у питању бујични токови који се сливају са планина, долазак воде с леђа у огромним количинама, а најчешће су потоци ширине кухињског стола. Када дође до велике количине вода, 90 до 120 литара по квадратном метру се сливало - то су екстремне ствари и без изградње вештачких акумулација, каскадних брана - тешко је те ствари зауставити", рекао је Недимовић.

Недимовић каже да је држава помогла 2014. и 2016. године. "Сетите се прошле године Бусура и Петровца на Млави у јуну", указује Недимовић.

Према његовим речима, у чертвртак ће се на седници Владе донети одлука како ће се помоћи угроженим подручјима. Истиче да је ситуација стабилна.

"Урадили смо око 500 водопривредних објеката, за ове бујичне токове мора другачије да се ради, нису то поплаве које људи памте 2014. године", каже министар.

У поплавама су страдала домаћинства, штале, а оштећена је инфраструктура. Недимовић истиче да ће сачекати да локалне самоуправе доставе своје извештаје о штети.

Војска ће у Сирчи, где је 80 домаћинства одсечено, поставити понтонски мост, где возила могу да се крећу.

У Драгачеву се ситуација стабилизовала, у Книћу су евакуисане животиње, рекао је министар.

"Свега је било јуче, за три сата се излило воде колико се за четири-пет месеци излије", каже Недимовић.

Када погледате годину и просек падавина, то је мање-више исто, каже министар и додаје да је време излучивања падавина сада у кратким временским интервалима од неколико сати и то је највећи проблем - не може ништа да прими ту воду а имате проблем и са фекалном канализацијом. 

Говорећи о штети, Недимовић каже да је што се тиче сточног фонда у Книћу страдало стадо.

"То се десило нема ни 24 сата, помоћи ћемо као и сваки пут, када бих сада дао процену штете било би непрофесионално", закључио је Недимовић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво