Извршитељи неће моћи да плене имовину која је средство за рад

Хоће ли нови нацрт закона о обезбеђењу и извршењу дати више простора дужнику и спречити злоупотребе код извршитеља? У јавној расправи оцењено је да хоће јер без крова над главом више неће моћи да се остане због 5.000 евра дуга. Удружења потрошача, међутим, тврде да су извршитељима и даље остављена превелика овлашћења.

Када дужнику извршитељи закуцају на врата добро решења не постоје. Али хуманији приступ је добро дошао па ће предложене новине које доноси Закон о извршењу бити примењиве већ од нове године.

"Када је у питању пензија извршног дужника, она ће моћи да буде заплењена само до износа једне трећине. На заради ће моћи да се спроводи до половине зараде. До минималне пензије само до једне десетине", каже Светлана Манић из Коморе извршитеља.

Извршитељи неће моћи ни да плене имовину која је средство за рад, као код пољопривредника стока или семе, а код занатлија машина.

Кључна новина у Закону о обезбеђењу и извршењу од јуна идуће године јесте да Министарство правде уводи платформу за електронску лицитацију. Обично је ту било и највише сумњи јер многи под претњом одређених кругова нису могли да продају некретнину у првом кругу већ у другом где се остваривала далеко нижа цена од реалне.

Удружења потрошача критикују кратак рок од само три дана за пријаву ванредних прихода дужника извршитељима. То може бити социјална помоћ, па би пленидбом била угрожена њихова права. На мети критике је и одредба по којој извршитељ у присуству полиције може да уђе и да разгледа стан дужника.

"Друга ствар је разгледање непокретности које се може спровести без пристанка дужника и чак у његовом одсуству у присуству два сведока. Значи, ово је вишеструко неуставна одредба коју недвосмислено треба брисати. Одредба по којој извршитељ наређује полицији је директно супротна закону и треба поставити питање да ли се полиција слаже са тиме да поступа по наређењима предузетника са јавним овлашћењима", каже Јован Ристић из Организације потрошача "Ефектива".

Новина је и новчано кажњавање грађана који солидарно спречавају принудно исељење.

Уколико овакав предлог прође и у скупштини, важиће од следеће године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво