Плаћање такси у свим станицама МУП-а, возачка дозвола и на кућну адресу

Од јула ће грађани који подносе захтев за издавање или замену возачке дозволе моћи да се изјасне да ли желе да им се она достави на кућну адресу, рекао је министар Небојша Стефановић. Због почетка туристичке сезоне пуштен у рад сервис "камере на граничним прелазима" који омогућава да се на сајту МУП-а види уживо слика са 13 прелаза.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић најавио је да је почела прва фаза инсталирања система који ће грађанима омогућити да све таксе за издавање личних докумената плаћају картицама на шалтерима МУП-а, чиме се избегава одлазак у банку или пошту.

Стефановић је, приликом представљања нових електронских услуга и веб сервиса МУП, рекао да је то већ омогућено на пет најоптерећенијих терминала на шалтерима у Љермонтовљевој улици у Београду и да се нада да ће врло брзо бити инсталирани у свим полицијским станицама у Србији.

То је потреба на коју су грађани указивали, а тиме се и повећава ефикасност у раду и скраћује чекање, истакао је министар.

Стефановић је најавио и да се уводи подношење захтева о неосуђиваности из казнене евиденције електронским путем, без одласка у полицију, чиме ће се смањити притисак на полицијске шалтере.

Додао је да се годишње изда 750.000 таквих потврда, а да је прва фазa пројекта, која се односи на физичка лица, већ спремна, док се ускоро очекује проширење и на правна лица - привредне субјекте.

Према речима Стефановића, испуњено је и обећање дато почетком године и од јула ће грађани који подносе захтев за издавање или замену возачке дозволе моћи да се изјасне да ли желе да им се она достави на кућну адресу.

Сервисне камере на 13 граничних прелаза 

Као велику помоћ грађанима он је навео и то што ће од данас бити пуштене у рад сервисне камере на 13 граничних прелаза, а ускоро и на свим осталим, па ће заинтересовани моћи на сајту МУП пратити да ли негде има гужви на изласку или уласку у земљу.

Програм је, нагласио је Стефановић, прилагођена и за паметне, андроид телефоне, каквих је највише у Србији, па ће грађани у сваком тренутку моћи да знају да ли је на неком прелазу прелазу гужва и тако планирају путовање и уштеде време.

Упитан да ли му се чини апсурдно да, и поред сталних хваљења премијерке Ане Брнабић постигнутим у дигитализацији, грађани наилазе на непремостиве препреке, попут случаја када власт промени име неке улице, а да не обавести МУП, Стефановић се сложио да је то недопустиво.

У Београду ни годину и по дана од промене имена неких улица МУП није добио ту одлуку, па се грађани који желе да им се промени адреса у личној карти упућују на шалтере катастра, где им се за то наплаћује такса од 960 динара, а Стефановић је рекао да ће са Аном Брнабић разговарати о томе.

"Да видимо шта можемо да учинимо и помогнемо грађанима у случајевима кад је име улице промењено мимо њихове воље. Имамо могућност да преко портала Е-управе разменимо те податке, констатовао је он, најављујући и да ће разговарати и са представницима катастра да са МУП увежу базе података", рекао је Стефановић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи