Више општина се бори с поплавама – евакуисана домаћинства, штета на инфраструктури

У Краљеву, Книћу, Трстенику, Лучанима, Ивањици, Ариљу, Новом Пазару, Сремској Митровици и делу Врњачке Бање на снази је ванредна ситуација. Током дана су се излили потоци и канали за одводњавање. Вода је продрла у куће. У појединим општинама евакуисана су домаћинства. У Драгачеву је поплављена и средња школа, али ђаци су на време евакуисани. Нанета је велика штета инфраструктури – река Гружа је однела један мост.

22.15 – Војска Србије спремна да ангажује сву расположиву механизацију и људство за помоћ у одбрани од поплава и санацију поплављених подручја.

17.40 – Вода се постепено повлачи, није било повређених. До сада евакуисано 159 особа, углавном из превентивних разлога, рекао Предраг Марић. 

16.20 – На територији града Новог Пазара проглашена је ванредна ситуација због високог водостаја реке Рашке.

16.00 – Активности на ванредној одбрани од поплава спроводе се тренутно на водном подручју Морава, на потезу дугом 36,51 километар који обухвата делове територија Бруса, Новог Пазара, Тутина, Краљева, Лучана и Гуче.

15.42 – Због обилне кише у делу општине Коцељева излила се Расница, притока Тамнаве. Вода је поплавила вртић, фабрике чарапа и обуће у инустријској зони, као и куће у насељу Подбаре. У току је евакуација деце из вртића као и становништва са угроженог терена. Вода је однела два мостића, а поједине улице у варошици су блокиране.  

14.40 – РХМЗ упозорио да ће водостај на реци Сави сутра бити у порасту и да ће превазилазити границу редовне одбране код Шапца и Београда. 

13.40 – Због изливања потока у неколико трстеничких села, и на територији те општине је проглашена ванредна ситуација. Најтеже је у Селишту где је рано јутрос дошло до изливања Риљачке реке. Поплављено је 70 од укупно 180 домаћинстава.

13.05 – "Путеви Србије" саопштили су да је услед већих падавина дошло до одрона на деоници пута Нови Сад – Сремски Карловци, код насеља Пуцкарош и саобраћај се одвија једном коловозном траком.

Саобраћај на деоници Мланча–Студеница, након обуставе због одрона, је поново успостављен.

Успостављен је и саобраћај на деоници Краљево–Крагујевац, код места Милавчићи, општина Краљево, након обуставе због изливања воде на коловоз, наводи се у саопштењу.

На снази је обустава саобраћаја на деоници Кратовска стена – Гуча, Лис–Гуча (Турица), због изливања реке Бјелице. 

13.00 – Министарство пољопривреде је саопштило да је у току ванредна одбрана од поплава на водном подручју Морава, на потезу дужине 10,1 километар који обухвата делове општина Брус, Нови Пазар,Тутин и града Краљево. Редовна одбрана од поплава је проглашена на водном подручју Дунав на потезу дужине 22,41 километар који обухвата делове територија града Београда и Смедерева.

12.30– У прекиду је регионални пут Краљево–Крагујевац, јавља репортер РТС-а.

12.15 – Бјелица је достигла 330 центиметара у Драгачеву и носи све пред собом. Сто кућа је под водом, до многих се не може доћи, јавља репортерка РТС-а са лица места. Средња школа, фудбалски стадион су такође под водом, али су деца евакуисана пре изливања реке. Тамо се ипак неколико помоћних радника и један ђак. Они су на безбедном.

12.05 - Ванредна ситуација проглашена је и у Ариљу и делу Врњачке Бање, рекао је за РТС начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић. 

11.15 - "Србијаводе" увеле су ванредну одбрану од поплава на територији целе Србије, изјавио је Танјугу директор тог предузећа Горан Пузовић. 

11.00 - На подручју Драгачева киша је изазвала изливање потока. Излила се и река Врањица код Гуче, јавља дописник РТС-а.

10.20 – У Општини Кнић ватрогасци евакуишу угрожена домаћинства. У селу Закута река Гружа је однела мост. У селу Пајсијевић црквена звона упозоравају на опасност.

10.00 – Тренутно је на територији целог града Краљева ванредна ситуација. У центар града дошли су ватрогасци и црпе воду која је продрла у двадесетак кућа. Из Штаба за ванредне ситуације кажу да је пут ка селима Милаковац, Годачица и Сирча у прекиду због падавина. 

Вода се у местима у којима је дошло до плављења домаћинстава, услед обилних падавина које су проузроковале изливање бујичних потока и мањих река, полако и постепено повлачи.

"Ситуација се у свим овим местима смирује, вода се полако и постепено повлачи, а сада следи посао црпљења воде и стварања услова да се људи врате кућама, што је на локалним самоуправама и припадницима Сектора за ванредне ситуације", рекао је Марић и додао да је до сада евакуисано 159 особа, углавном из превентивних разлога.  

Ванредна ситуација проглашена је за територију града Краљева, где су се излили потоци и канали за одводњавање. Вода је ушла у куће у Сирчи, Рибници, Ковачима и деловима градског подручја.

Репортер РТС-а био је у центру града, поред старог гробља, где је вода у кућама уништила ствари, подигла подове. Ко може, носи ствари на спрат. Мештани очекују помоћ надлежних, али тренутно нема никога јер је слично у многим деловима града.

Према подацима хидро-метеоролошке станице, за четири сата пало је 85 литара кише по метру квадратном.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић рекао је да је аутобус на деоници Краљево-Крагујевац био заглављен на путу, али да су припадници сектора успели да га извуку и обезбеде свих 15 путника.

Због обилних падавина било је критично у скоро свим селима у Горњем Драгачеву. Бјелица се повлачи а из кућа су спасилачке екипе евакуисале око 150 људи. Највише проблема било је Гучи. Бјелица и њене притоке, бујични потоци за неколико сати направили су много штете на објектима, мостовима, путевима.

Из поплављених кућа сада се испумпава вода, а следи чишћење, дезинфекција и дератизација. У Лучанима кажу да су насеље и индустријска зона данас били безбедни захваљујући недавно изграђеном одбрамбеном насипу. Штете ће тек збрајати, а сада је мирније и у другим местима кроз које су протутњале реке.

И на подручју Ивањице бујични потоци излили су велике количине воде на градско и сеоско подручје. Највише проблема има у Приличком пољу и Рашчићима где је вода продрла у куће. Све екипе су на терену, ватрогасне јединице, комуналне службе.

У селима Гружа и Губеравац у Општини Кнић ватрогасци тренутно евакуишу угрожена домаћинства, на улици водена стихија отежава кретање. У селу Закута река Гружа која је изазвала поплаве однела је мост. У селу Пајсијевић црквена звона упозоравају на опасност.

Председник Општине Кнић Мирослав Николић рекао је да је за два сата пало преко 60 литара кише по метру квадратном. Причињена је огромна штета на имовини, угинула је стока, оштећена инфраструктура и усеви.

Магистрални пут је био у прекиду скоро три сата, сада је нормализован, рекао је Николић и истакао да им је најпотребније људство и техника како би се вода извукла.

Због изливања потока у неколико трстеничких села, и на територији те општине је проглашена ванредна ситуација. Најтеже је у Селишту где је рано јутрос дошло до изливања Риљачке реке. Поплављено је 70 од укупно 180 домаћинстава. Вода је ушла у дворишта, подруме, куће и потопила усеве. Екипе ватрогасаца су на терену и пумпама извлаче воду из најкритичнијих објеката, а мештани покушавају да спасу покућуство.

Ситуација у Расинском Округу је стабилна. У Брусу је проглашена одбрана од ванредних поплава у горњем току Расине. Уклоњено је грање и ситуација се стабилизовала.

Због смећа и грања у водотоковима, сличних проблема је било и у општини Ћићевац. У околини Варварина на пар места дошло је до мањих одрона земље.

Tоком ноћи обилне падавине забележене су и на територији Новог Пазара. Водостај Ибра је у току јутра порастао за око пола метра, али још нема опасности од изливања. Ризично је у сливу Јошанице, Рашке, Бјелице и Западне Мораве.

На територији града проглашена је ванредна ситуација, одлучио је градски Штаб за ванредне ситуације после обиласка терена на коме су ангажоване све екипе и механизација.

Оцењујући да је водостај реке Рашке највећи још од поплаве 1979. градоначелник Нихат Бишевац казао је да су лева и десна обала реке Рашке угрожене и да су све екипе на терену.

"Све машине јавних предузећа и приватника су ангажоване, дежурају, нарочито поред мостова. Захваљујем се свим приватницима који су се ангажовали како би заштитили имовину наших грађана, а ми ћемо се потрудити да санирамо насталу штету", рекао је Бишевац додајући да је распоређено 750 врећа са песком.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи