Позив на хуманост, једно да продужи најмање пет живота

У Србији је и даље недовољно трансплантација. На трансплантацију срца, јетре, бубрега, плућа, рожњача, чека око 2.000 људи – и деце и одраслих.

За Уроша је ново срце стигло у последњем, али правом тренутку. Неколико дана после трансплантације "Супермен" из Шида за Дневник РТС-а рекао је да је био мало уплашен пред улазак у салу, али и да се супер осећао када је чуо прве откуцаје срца.

"Од момента када је кренула еxплантација, до момента када то срце проради у телу другог човека, не сме да прође више од четири сата. Поента медицине је да се људима продужи живот, и поправи квалитет живота. Наравно да када спасете један млад живот да то изазива посебно одушевљење код људи који су то радили", објашњава проф. др Светозар Путник, директор Клинике за кардиохирургију КЦС-а.

У серијалу Сан ургентне ноћи, који се емитује на РТС-у, забележена је трка са временом, од тренутка када породица да сагласност за трансплантацију, до тренутка када нечији органи поново оживе у телима пацијената за које је та интервенција једини лек. Годину дана после трансплантације, и Урош живи другачији живот.

"Сад се осећам супер, могу све – идем у школу, на трчање, могу мало и на баскет, али моги и да  прошетам са друговима до града.

Урошева мајка наводи да је он сада здраво дете које нема неких великих ограничења.

Од почетка године сагласност за трансплантацију дало је шест породица. Србија је по броју трансплантација и даље готово на самом дну европске лествице иако статистика каже и да су 20 пута веће шансе да нам током живота затреба трансплантација него да будемо донор.

"Ова прича је и савремена и безвремена, савреман јер користимо сва достигнућа модерне медицине, а безвреман јер је то прича о љубави, да је човек човеку брат а не вук", истиче др Наташа Петровић из Ургентног центра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво