Новосађани најхуманији у Србији

Новосађани су најхуманији становници Србије, јер у односу на просек у осталим деловома земље поклањају за четвртину више. Истраживања која се годинама спроводе, показују да је Србија на другом месту у Региону по броју грађана и компанија који поклањају у хуманитарне сврхе.

У добротворним акцијама, грађани Новог Сада учествовали су чак 67,1 одсто. Републички просек је 43 одсто, што значи да су Новосађани 25 одсто више поклањали у односу на друге становнике Србије.

Лидери су и по томе што је 53, 3 одсто њихових давања одлази на стратешке акције, док је републичи просек 33,2 одсто.

"Грађани Новог Сада имају свест да заправо као заједница, када се организују, велики број малих донација, могу на стратешки дугорочан начин да допринесу својој заједници. Па тако на пример имамо ситуацију да су донирали преко платформе донације.рс за персоналну асистенцију у Новом Саду, да су донирали за развој социјалног предузетништва", наводи Милош Јанковић из "Каталист Балканса"

За четири године, имали су преко 35 акција у којима су помогли угроженим породицама или болесној деци. Новац сакупљају преко друштвених мрежа.

"Буквално се ту јављају разни људи. Од појединца, од обичног неког човека, па до неких великих компанија. Наравно да ми као удружење закуцамо на сто врата и можда се само двоје или троје отворе, али то из године у годину расте", наводи Горан Бајшански из Удружања грађана "Нови Сад"

"Камп љубави" за децу оболелу од рака 

Уместо новца, други поклањају време. Горан волонтерски помаже малишанима оболелим од рака. Добитник је једног од најзначајнијих градских признања Новембарске повеље, а новац од награде дао је опет у хуманитарне сврхе. Ускоро 80 малишана води у "Камп љубави" у Ивањицу.

"Јер та деца током самог лечења немају прилике као и здрава деца да се социјализују. Да се друже са својим вршањацима. И онда ви имате тих десетак дана, да их некако вратите у те токове. Ту буде деце која никада нису ушла у базен, никада нису запливала, а десети дан су научили технику пливања. И онда ви будете пресрећни", објашњава Горан Црнојевић.

Иако Новосађани предњаче у земљи, Србија је у Региону на високом другом месту, са донирана четири евра по становнику. На првом месту је Црна Гора са 11 евра.

"Али у Црној Гори најчешће имамо донације компанија према институцијама. Следе Хрватска, БиХ и Македонија са око два до три евра. И Албанија и Косово између један до један и по евро", објашњава Јанковић.

Прошле године Србији је донирано 27,3 милиона евра, а било је 2.773 акције за опште добро.

Истраживање је показало и да грађани донирају више од компанија – 41,4 наспрам 39 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво