Како до посла у Словенији

У парламенту Словеније ратификован је споразум о запошљавању држављана Србије у тој земљи а о којем су се прошле године договорили премијери две земље. Радници из Србије би убудуће требало по олакшаном поступку да налазе запослење у Словенији. Заштитници права радника у тој земљи, међутим, упозоравају на дискриминаторну одредбу закона према којој радник мора остати првих 12 месеци у радном односу код истог послодавца.

Према формалној процедури, послодавац из Словеније обавештава биро за рад у тој земљи да су му потребни радници одређеног профила.

Уколико словеначки биро констатује да нема расположивих домаћих радника, шаље упит сродној организацији у Србији.

У таквим случајевима, радници из Србије врло брзо добијају дозволу за рад на годину дана. Услов је да су незапослени и да су били пријављени на биро бар један дан.

У пракси то, међутим, другачије функционише. Послодавац на неком од интернет портала специјализованих за запошљавање огласи потребу за радницима.

Радници из Србије потом сами успостављају контакт са потенцијалним послодавцима, договарају се о условима и чекају да биро рада пошаље захтев на који би и формално одговорили.

До сада је Словенија овакав споразум имала са Босном и Херцеговином. Процењује се да је тим путем око 50.000 радника из БиХ нашло посао у Словенији.

Који су проблеми 

Цео подухват се сматра прилично успешним, али је било и негативних примера.

Са тим су најбоље упознати раднички саветници, односно организација која се бави заштитом права радника.

Раднички саветник Горан Лукић каже да је највећи проблем код Споразума о запошљавању између Словеније и Србије члан који предвиђа да радник прве године мора да буде код истог послодавца.

"То значи да је везан за тог послодавца, што је плодно тле за искоришћавање радника. Дешавало се да су послодавци, знајући да радници морају да буду код њих једну годину, то искоришћавали и било је радника који су месечно радили по 250-300 сати", наводи Лукић.

Поједини послодаци су, да би радницима дозволили да оду, тражили одређене своте новца – некад 500, а некад и више од 1.000 евра.

Како избећи замке 

Најважније је да радници не упадају у замку и да не потписују никакав документ пре него што га добро проуче.

"Прво нека га прочитају. Ако не разумеју, нека га не потписују и нека нас позову", поручује Лукић.

Број телефона Синдиката Словеније на који се може потражити савет путем Вајбера је +38651669953.

Списак тражених занимања је веома разнолик. У последње време изузетно су тражени радници у угоститељству и у грађевинском сектору.

Наиме, Словенија већ неколико година заредом бележи рекордне туристичке посете, а у припреми је нови капитални пројекат – изградња тунела "Караванке 2", који би требало да буде дуг око осам километара.

Традиционално постоји тражња за лекарима, возачима, али и за радницима у сектору образовања.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара