Геодетски завод под лупом инспекције

Социјално економски савет није се сагласио око решења у Закону о агенцијском запошљавању. Најспорније је колико радника нека компанија може да ангажује на тај начин. У први план седнице избила је и ситуација у Геодетском заводу.

На половини седнице, социјални партнери су се обратили новинарима. Председник Самосталног синдиката рекао је да је само због тога и остао, јер је у Геодетском заводу директор од новозапослених раднка основао синдикат док учеснике штрајка, како каже, избацују или премештају на друга радна места.

"Мислим да није коректно да ми седимо овде и говоримо о дијалогу, док појединци на терену доживљавају шикану. То је за нас неприхватљиво. Ми поштујемо Владу Србије. Влада је један од потписника тог споразума и од ње тражимо да се тај споразум поштује", рекао је Љубисав Орбовић, председник СССС.

"Свакако неке нове околности које су сад овде изнете, су моја обавеза као члана и председника те радне групе да одржим састанак са директором, који ће бити врло брзо. У међувремену, ћу послати инспекцију рада", каже Зоран Ђорђевић, министар за рад, борачка и социјална питања.

Запело је и око Закона о агенцијском запошљавању. Иако је у интересу свих да се што пре донесе, јер без прецизног прописа на тај начин ради око 100 хиљада раднка, За синдикате је прихватљиво да нека фирма од ангенције може да ангажује до 20 одсто радника, а не све запослене.

"То би значило да колега до вас може да добије велики грант, велику јавну набавку, да нема ниједног запосленог, да ангажује тако и да их после тога и отпусти", каже Зоран Стоиљковић, председник УГС Независност.

Замерају и што се то односи на јавни сектор, министар подсећа да ту постоје ограничења.

"Водећи рачуна о томе да имамо иста права као и друге компаније и јавни сектор има право на то у одређеној мери у складу са законом, да се то не односи на државне органе", рекао је Ђорђевић.

Очекује се да радна група дотера верзју Закона о агенцијском запошљавању о којој ће се Савет изјаснити крајем јуна.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво