Патријарх Иринеј посетио Епархију будимску у Мађарској

Пријатељство Срба и Мађара треба да послужи као пример другим народима како се решавају међусобни проблеми, рекао је патријарх српски Иринеј током тродневне посете Епархији будимској у Мађарској.

Амбасадор Србије у Мађарској Иван Тодоров је приредио пријем за патријарха Иринеја. Пријему су присуствовали генерални секретар председника Србије Никола Селаковић и директор управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Милета Радојевић.

Патријарх Иринеј је освештао нови Музеј епархије будимске који је потпуно обновљен и дограђен заједничким средствима Владе Мађарске и Владе Србије.

Током посете, Иринеј је служио свету литургију у Саборној цркви у Сентандреји након чега је благословио грађане који су се окупили да га поздраве.

Представницима Владе Мађарске захвалио је за искрено пријатељство и велику помоћ коју је влада чинила и чини Епархији будимској и српској заједници у Мађарској. 

"Пријатељство Срба и Мађара треба да послужи као пример другим народима како се решавају међусобни проблеми и како треба братски у љубави живети на заједничким просторима", поручио је патријарх.

Потпредседник Владе Мађарске Шемјен Жолт поздравио је патријарха у име целе владе и мађарског народа и захвалио му на подршци за очување хришћанског идентитета и наслеђа за који се Мађарска унутар Европске уније бори.

Жолт је истакао да је од великог значаја однос који имају председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан, који одржавајући редовну комуникацију поспешују сарадњу две државе.

Патријарх Иринеј је, са епископима будимским Лукијаном и амбасадором Србије Тодоров Иваном посетио и парламент Мађарске где их је дочекао државни секретар Шолтес Миклош са историјатом ове грађевине и историјом Мађара уопште.

У разговору са мађарским државним функционерима Иринеј је још једном захвалио за све што је Мађарска учинила за српску цркву и народ у Мађарској и замолио да се тим путем настави и у будућности, како би и Србија следила тај пример и радила на корист Мађара у Србији.

Последњег дана посете, патријарх Иринеј посетио је српску Основну школу и Гимназију "Никола Тесла" у Будимпешти где га је дочекала директорка ове школе Јованка Ластић која га је упознала са околностима у којима школа функционише као и са наставним планом и програмом.

Затим се Иринеј обратио ученицима говорећи о значају образовања и очувања српског идентитета. Похвалио је руководство школе и захвалио наставницима, али и ученицима који чувајући успомену на своје славне претке у духу светосавља представљају српски народ на најбољи могући начин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се