Од 1. јула преко е-Управе нове возачке дозволе

У наредних месец и по дана у Крагујевцу ће почети изградња другог државног "Дата центра" површине десет хиљада квадратних метара вредног 30 милиона долара, најавио је директор владине канцеларије за ИТ и е-Управу Михаило Јовановић. 

Јовановић је поред овог пројекта најавио још пет нових пројеката чија ће реализација почети током јуна и јула месеца ове године.

Од 1. јула грађани ће моћи да преко портала е-Управе наруче нове возачке дозволе које ће им затим стизати поштом на кућну адресу.

Говорећи о почетку изградње државног дата центра у Крагујевцу, Јовановић је истакао да је реч о капиталном инфраструктурном пројекту електронске управе који подразумева изградњу великог центра за складиштење података који ће бити пет пута већи него онај који постоји у Београду.

У том центру, каже, биће места и за комерцијалне садржаје, па Јовановић очекује да у њему буде смештена опрема највећих светских ИТ компанија.

"Следећи пројекат је акција инсталирања постерминала на шалтерим јединица локалне самоуправе коју ћемо заједно са Наледом промовисати у смислу такмичења локалних самоуправа у пружању безготовинског начина плаћања", рекао је Јовановић.

Трећи пројекат, каже, је укључивање нове 32 инспекцијске службе у пројекат е-Инспектор.

"До краја јуна у овај систем уводимо нове 32 инспекцијске службе", што ће у збиру чинити 36 инспекција које користе један информациони систем, а план је, додаје, да се још седам инспекција уведе у овај велики информациони систем.

"е-Упис за ђаке прваке" 

Када је у питању е-Упис већ је обезбеђено да родитељи за ђаке прваке не морају да носе извод из матичне књиге рођених и потврду о пребивалишту приликом уписа у школу.

Јовановић најављује да ће у јулу месецу када буде упис у средњим школама, иста ова услуга бити обезбеђена и за средњошколце као и за упис студената на Београдски универзитет.

Такође, креће акција и формирање две нове услуге у сарадњи са МУП-ом, достава возачких дозвола на кућну адресу и поручивање уверења о некажњавању путем портала е-Управа.

"По возачку дозволу нећете морати да идете на шалтер полицијске станице већ ће преко поште стићи на кућну адресу", каже Јовановић.

Други пројекат у сарадњи са МУП-ом је наручивање путем е-Управе уверења о некажњавању, којих се годишње у нашој земљи изда око 1, 7 милиона.

Биће омогућено да се путем портала е-Управа поручи ово уверење и да оно грађане сачека у полицијској станици, што како истиче, знатно штеди време и новац грађана.

Јовановић је говорећи о информатизацији рада инспектора у Србији рекао и да ће у наредном периоду 1.000 инспектора добити нове лаптопове.

Подсетио је и на пројекте који су реализовани у претходном периоду попут "Бебо добро дошла на свет", "е-Вртић", затим покретање портала отворених података и друге.

Такође, рекао је да ће се у наредном периоду радити и на пројекту формирања е-здравствених картона.

Наводи да је на порталу е-Управа грађанима доступно више од 1.000 услуга, а да овај портал бележи милион регистрованих корисника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво