Свaкодневна борба пртив дискриминације над женама

Родна равноправност у Србији још није постигнута у свим областима, порука је са Конференције о елиминацији свих облика дискриминације жена. Зорана Михајловић је рекла да је неопходна шира друштвена акција, како би се свест о насиљу над женама подигла на још виши ниво.

Нарочито су угрожене Ромкиње, мигранткиње, самохране мајке, старије жене, жене жртве насиља, оне са инвалидитетом, из руралних крајева и припаднице ЛГБТ популације.

Комитет за елиминацију свих облика дискриминације жена дао је Србији препоруке шта треба да уради у наредне четири година да поправи то стање.

Хитно усвајање Закона о родној равноправности, економско оснаживање жена и усвајање Стратегије за борбу против родно заснованог насиља, само су неки од приоритета државе у наредном периоду. 

"Докле год иједна жена трпи било какав вид насиља, економско, физичко или психичко, не можемо бити задовољни оним што смо постигли, али морамо бити бржи и ефикаснији", изјавила је председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић која је учествовала на конференцији.

"У Координационим телу за родну равноправност разговараћемо са свим нашим партнерима шта још да урадимо. Да рушећи с једне стране стереотипе који де факто постоје, боримо се сваки дан против дискриминације над женама", истакла је Зорана Михајловић.

број коментара 0 Пошаљи коментар