Смањене резерве крви, позив добровољним даваоцима

Институт за трансафузију крви апеловао је на грађане да се одазову позиву како би се снабдевање здравствених установа компонентама крви стабилизовало и сви пацијенти на време добили одговарајућу терапију.

Упркос бројним апелима, у акцијама које су извеле екипе Института протеклих недеља, нисмо успели да надокнадимо резерву неопходну за оптималан рад и правовремено збрињавање свих којима је неопходна трансфузија крви, наводи Институт за трансфузију крви. 

Институт је саопштио да су најпотребнији даваоци А и 0 крвне групе, као и сви даваоци који имају негативну крвну групу. 

Како се наводи, тренутак је да сви грађани добре воље озбиљно схвате овај позив, јер је потребно на време обезбедити крв за све којима је она неопходна, као и за хитне и ванредне случајеве и национални програм трансплантације.

"Молимо да се наредних дана што већи број грађана одазове нашем позиву, како би се снабдевање здравствених установа компонентама крви стабилизовало и сви пацијенти на време добили одговарајућу терапију", наводе из Института.

Грађани могу да дају крв у Институту за трансфузију крви Србије од 7 до 19 чаосва сваког радног дана, суботом од 8 до 15 часова, у Ургентном центру, од 9 до 16 сваког дана, осим недељом, као и у екипама на терену.

број коментара 0 Пошаљи коментар