Одржана регата у част пилота Радосављевића

Меморијална једриличарска регата посвећена мајору Зорану Радосављевићу, пилоту 127. ловачке авијацијске ескадриле "Витезови" Војске Југославије, који је погинуо у одбрани отаџбине 26. марта 1999. године, завршена је данас, након дводневног такмичења у неколико класа и категорија, саопштило је Министарство одбране.

Регатно поље оба дана било је на Дунаву, а више од 80 учесника, надметало се у класама "оптимист", "ласер 4.7", "ласер радијал", "ласер стандард", "микро" и "крсташ".

У класи "микро" (дужине 5.5 метара) најбољи резултат остварила је екипа Војне академије, са скипером Николом Марјановићем.

У класи "крсташ" (дужине више од 5.5 метара) после сабирања резултата првог и другог такмичарског дана прво место је припало посади брода "ПСТ Рацинг" из Јахтинг клуба "Ада", предвођеној кормиларом Гораном Стевановићем.

Прво место у класи једрилица "ласер 4.7" освојио је Дамјан Шијан из клуба "Палилула", у класи "ласер радијал" Петар Ковачевић из Академског једриличарског клуба "Београд", а у класи "ласер стандард" Иван Кнежевић, такође из клуба АЈК "Београд".

Међу најмлађим такмичарима, у класи "оптимист" (дечаци и девојчице до 12 година), победник је Андреј Бозокин из Јахтинг клуба "Земун".

У групи дечаци укупно, најбољи је Вељко Љубојевић из Наутичког клуба "Палилула", а у групи девојчице укупно, Тамара Јерупановић из истог клуба.

Меморијална једриличарска регата "Зоран Радосављевић" међу једриличарима је позната као регата са емоцијама. Традиционално, регата окупља велики број једриличара, Зоранових колега, пријатеља и поштовалаца.

Сестра Зорана Радосављевића, Снежана Радосављевић Мажибрада, председница Удружења "Зоран Радосављевић" истакла је да су организатори регате врло срећни јер су и ове године имали доста учесника, као и да су најмлађи једриличари, који су ранијих година једрили на Ади Циганлији, ове године заједно са свима једрили на Дунаву.

Кадети Војне академије, род речних јединица, Јелена Пауновић и Урош Костић, чланови су победничке екипе у класи "микро". За Јелену ово је друго, за Уроша треће учешће на Зокијевој регати. Како кажу, једрењем су почели да се баве од када су уписали Војну академију и части им је што су учествовали на регати.

Припадници Речне флотиле обезбеђивали су регатно поље и ове године, а кадети Војне академије помагали су у организацији регате и такмичили се у оквиру једриличарских посада.

Припадници РВиПВО налетима хеликоптера типа "газела" на симболичан начин означили су почетак регате у знак сећања на свог колегу пилота мајора Зорана Радосављевића.

Организатори регате су Удружење "Регата Зоран Радосављевић" и Једриличарски клуб "Земун". Значајну помоћ пружили су – Министарство одбране и Војска Србије, МУП Србије, Речна полиција, Министарство саобраћаја, Лучка капетанија и друге компаније.

Регата у част пилота и једриличара мајора Зорана Радосављевића, први пут је одржана у Црној Гори 1999. године, а од маја 2007. године организује се у Београду.

број коментара 0 Пошаљи коментар