Црна статистика породичног насиља – за пет месеци 11 жртава

За само пет месеци ове године породично насиље однело је 11 жртава. Од јуна 2017. године закључно са априлом ове године, пријављено је више од 90 хиљада случајева насиља. За скоро 31.500 насилника је одређено продужење притвора. Зашто се, упркос хитним и строжим мерама насиље у Србији не смањује?

Троструком убиству у Новом Саду, прошле седмице, претходила је пријава за вишегодишње насиље у породици, изрицање хитне мере забране приласка и кривична пријава.

И све је то по закону али није једини случај у којем изречене мрере нису зауставиле насилника. О томе су сведочиле и многе жене које су спас потражиле у Сигурној кући а било је и ситуација када су их насилници и ту проналазили.

"Клаузула хитно реаговање је податак који ћете често прочитати колико пута је полиција интервенисала, не знам, на хиљаде пута. Али са друге стране да ли је неко пратио после ту ситауцију у тој породици. То је оно о чему ми треба да разговарамо, да ли неко уопште прати или зна шта се после тога дешава кад они изрекну меру, дођу на лице места и ураде све оно што је законом предвиђјено. Очигледно нико", каже Весна Станојевић, координаторка Саветовалишта за борбу против насиља у поридици.

Насилнике, који годинама злостављају породицу и за које постоје јасни показатељи да су спремни да учине и најгоре, хитна мера забране приласка жртви неће зауставити, упозоравају у Аутономном женском центру.

"Ми видимо како држава некако несистематично штити жртве. Знате имате случајеве када је нека финансијска проневера, онда се ту одређује притвор до 30 дана и тражи се притварање, а овамо где имате да су угрожени животи, где постоје озбиљна претња да ће неко бити убијен, њему се изриче нешто што не зауставља", каже Вања Мацановић из Аутономног женског центра. 

Повереница за заштиту равноправности апелује на већу одговорност и свест свих институција и професионалаца који треба да заштите жртаву.

Каже да двојици дечака који су остали без мајке, без бабе, деде, ни једно објашњење не би могло бити довољно.

"Једно је сигурно да не можемо да кажемо да смо урадили све јер очигледно је да нисмо урадили све. Оно што би требало да урадимо је да се концентришемо на узроке насиља у породици, да анализирамо не само ова два него и претходне случајеве и да се концентришемо на све оне детаље и ризике које смо могли да видимо и да уочимо које су то кључне тачке у свим претходним случајевима, јер је евидентно да су најкритичнији они тренуци када је жена спремна да напусти наслилника", каже повереница Бранкица Јанковић.

Борба против насиља обавеза је целог друштва, опомиње потпредседница Владе Зорана Михајловић – институција да обављају свој посао, медија да о насиљу не извештавају таблоидно и сензационалистички, а грађана да насиље пријаве , јер оно није приватна ствар.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво