Половина отпада у Србији заврши у природи

Да живимо у чистијем окружењу и ми бисмо били здравији. Највећи кривци за велику загађеност су фабрике, стара возила, топлане... Али и ми, појединци. Од 5.000 тона отпада колико се свакодневно одлаже, готово половина заврши у природи, на дивљим депонијама, уз реке и излетишта. Нису поштеђени ни резервати природе као што је Гоч код Краљева.

На свега неколико километара од центра Краљева почиње успон на Гоч. Природа је живописна, са листопадним и четинарским шумама, али њену лепоту нарушава отпад, пластична амбалажа и лименке поред пута.

Пут Краљево – Сокоља – Гоч, дуг је 30 километара и пружа се дуж три планинске реке. И тусе бацају отпаци – иако је већи део планине Специјални резерват природе са ендемским врстама биљака и животиња.

Специјални резерват природе Гоч – Гвоздац простире се на 4.000 хектара. Мештани из планинских села тврде да се отпад баца и ван путева, у корита река и потока, а све чешће и дубоко у шуми где има и дивљих депонија.

А могло би и другачије. Алуминијумске лименке, на пример, могу да се продају – килограм за 60 динара. И веома су тражене. Ако остану у природи разлажу се од 80 до 200 година.

"Прво, учиниће једну корисну ствар за природу, за екологију. Друго, има финансијски ефекат какав такав. Бољи је него ништа", каже Милован Миловановић, директор предузећа "Бакар плус".

Бацајући отпад, наши грађани годишње баце око пет милиона евра, подаци су Европског покрета у Србији. У Европи се рециклира и до 40 одсто отпада, а у Србији једва 10 процената.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво