Деца из дијаспоре у Храму Светог Саве

Заменик градоначелника Београда Горан Весић данас је био домаћин деци из дијаспоре која су у посети Србији у оквиру Манифестације "Свесрпски дечји сабор", а са којима је посетио Храм Светог Саве и крипту тог храма на Врачару.

Било је присутно око седамдесеторо деце из 11 земаља, и то, како каже Весић, од Аустралије до Америке.

"То су наша деца чији су родитељи или чак дедови и баке пореклом из Србије. Нека од њих су први пут дошла у Србију што је мало и тужно, али с друге стране је добро да на овај начин оснаже своју везу са матицом", рекао је Весић.

Навео је да му је велика част и задовољство што је домаћин нашој деци из дијаспоре која су у посети Србији пет дана.

Заменик градоначелника каже да је ово други "Свесрпски дечји сабор", акција за коју је рекао да је "српска Радост Европе".

"Као што пет деценија постоји Радост Европе у Београду, када деца из читаве Европе долазе и бораве одређено време код наше деце из Београда у њиховим становима и породицама, тако смо прошле године покренули ту српску Радост Европе односно Свесрпски дечји сабор, где наша деца из дијаспоре долазе и проводе одређено време у главном граду", рекао је Весић.

"Акција постаје традиционална"

Током овогодишње посете, деца су, наводи Весић, била у Тршићу, а примио их је председник Србије Александар Вучић.

"Данас сам им ја домаћин, показујем им Храм Светог Саве. Ми ћемо са овом акцијом наставити. Надам се да ћемо сваке године имати све више и више деце, јер мислим да постоји велика потреба, с обзиром на нашу велику дијапосру коју имамо, да деца која су већ друга ли трећа генерација напросто проводе одређено време у Србији", каже Весић.

Додао је да им је то прилика да науче нешто о својој земљи и тако се везују више за земљу из које воде порекло и која је њихова матична земља.

"Нас Срба има у Србији нешто преко седам милиона, са дијаспором нас има, кажу, скоро десет милиона, али српски језик говори можда 12 или 13 милиона људи. Ми морамо, као и други велики народи, да водимо рачуна о свим онима који говоре српски језик и зато је веома важно што су ова деца овде", рекао је Весић.

Нагласио је да ће се ова акција постаје традиционална и да ће се наставити како би се и на тај начин оснаживале везе дијаспоре са матицом.

Са децом у Храму Светог Саве био је и председник Управног одбора Дечјег културног центра Миња Субота, који верује да ће манифестација "Свесрпски дечји сабор" постати традиционална као манифестација "Радост Европе".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво