Бесплатни прегледи широм Србије, пуне чекаонице

У 178 здравствених установа, домова здравља и болница отворена су врата за све пацијенте који желе да се прегледају бесплатно, без књижице и без заказивања. На преглед се може доћи од 8 до 16 часова.

У Клиничком центру Србије ангажовано је више од 70 здравствених радника, а прегледи се обављају у 13 амбуланти.

Директорка Поликлинике КЦС-а Снежана Половина каже да се данас раде хормони штитатсте жлезде и ултразвучни преглед абдомена.

"Резултати ће бити готови после пола сата од вађења крви и ово је права прилика да грађани који немају здравствену књижицу, а аи они који преко недеље раде, дођу и провере своје здравље", рекла је Половина.

У згради Поликлинике (Вишеградска 26) грађани ће моћи да ураде ултразвучни преглед абдомена и провере хормоне штитасте жлезде, а у амбулантама Клинике за очне болести (Пастерова 2) обаве и офталмолошки преглед.

Анализу хормона штитасте жлезде грађани ће у Централној лабораторији Центра за медицинску биохемију КЦС моћи да ураде до 11 часова, а резултати ће моћи да се преузму истог дана од 13 до 15 часова, или наредних дана.

Грађани превентивне прегледе могу да обаве и у Крагујевцу.

Без заказивања термина, Крагујевчани могу да ураде ултразвучни преглед абдомена, мерење шећера у крви и притиска, ЕКГ и офтамолошке и прегледе штитне жлезде. 

Наводе да су задовољни јер у току једног дана могу да обаве више прегледа.

Директор Клиничког центра у Крагујевацу проф др Предраг Саздановић наводи да је превенција најефикаснији начин бриге о здрављу.

"Обично се радило о болестима дигиталног тракта, хирушким болестима, и наравно онколошки пацијенти који суп о први пут прегледани, мислим на дојку и рак грлича материце, који су дијагностиковани превентивним прегледима", рекао је Саздановић.

Директор Дома здравља "Крагујевац" Василије Антић наводи да је највеће интересовање пацијената до сада било за прегледе код интернисте.

"Од када је Министарство здравља кренуло са овим активностима у домовима здравља до сада је прегледано 1.000 људи", наводи Антић.

До 9.30 часова у крагујевачком Клиничком центру и домовима здравља прегледано је 300 грађана.

У претходних 13 акција прегледано 240.000 грађана, више хиљада упућено на даље анализе, или задржано на лечењу.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 26. мај 2019, 10:09) - anonymous [нерегистровани]

Онај које осмислио бесплатне прегледе без здравствене књижице и без чекања свака му част

Свака му част зато што су пронашли начин да наш народ који је лењ и неодговоран приволе да оду на преглед, Није тачно да људи немају времена да оду на преглед, него је разлог лењост и неодговорност, а можда и страх да не открију да болују од нечега. Од 240.000 прегледаних нека се откије 10 оболелих је огроман успех. Акција је феноменална и подржавам је у целости и треба је спроводити сваке суботе и недеље.