Бесплатни прегледи широм Србије, пуне чекаонице

У 178 здравствених установа, домова здравља и болница отворена су врата за све пацијенте који желе да се прегледају бесплатно, без књижице и без заказивања. На преглед се може доћи од 8 до 16 часова.

У Клиничком центру Србије ангажовано је више од 70 здравствених радника, а прегледи се обављају у 13 амбуланти.

Директорка Поликлинике КЦС-а Снежана Половина каже да се данас раде хормони штитатсте жлезде и ултразвучни преглед абдомена.

"Резултати ће бити готови после пола сата од вађења крви и ово је права прилика да грађани који немају здравствену књижицу, а аи они који преко недеље раде, дођу и провере своје здравље", рекла је Половина.

У згради Поликлинике (Вишеградска 26) грађани ће моћи да ураде ултразвучни преглед абдомена и провере хормоне штитасте жлезде, а у амбулантама Клинике за очне болести (Пастерова 2) обаве и офталмолошки преглед.

Анализу хормона штитасте жлезде грађани ће у Централној лабораторији Центра за медицинску биохемију КЦС моћи да ураде до 11 часова, а резултати ће моћи да се преузму истог дана од 13 до 15 часова, или наредних дана.

Грађани превентивне прегледе могу да обаве и у Крагујевцу.

Без заказивања термина, Крагујевчани могу да ураде ултразвучни преглед абдомена, мерење шећера у крви и притиска, ЕКГ и офтамолошке и прегледе штитне жлезде. 

Наводе да су задовољни јер у току једног дана могу да обаве више прегледа.

Директор Клиничког центра у Крагујевацу проф др Предраг Саздановић наводи да је превенција најефикаснији начин бриге о здрављу.

"Обично се радило о болестима дигиталног тракта, хирушким болестима, и наравно онколошки пацијенти који суп о први пут прегледани, мислим на дојку и рак грлича материце, који су дијагностиковани превентивним прегледима", рекао је Саздановић.

Директор Дома здравља "Крагујевац" Василије Антић наводи да је највеће интересовање пацијената до сада било за прегледе код интернисте.

"Од када је Министарство здравља кренуло са овим активностима у домовима здравља до сада је прегледано 1.000 људи", наводи Антић.

До 9.30 часова у крагујевачком Клиничком центру и домовима здравља прегледано је 300 грађана.

У претходних 13 акција прегледано 240.000 грађана, више хиљада упућено на даље анализе, или задржано на лечењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво