Дрво из времена Немањића још расте на Космету

У богатој косовско-метохијској ризници, уз здања великих задужбинара и даровитих неимара и вредно духовно и уметничко наслеђе, чува се и најстарије дрво у Србији и, вероватно, најлепша "јерусалимска соба" српских домаћина. Трајање им се мери вековима, а вредност животима и посвећеношћу генерација које су их сачувале.

У порти Пећке патријаршије, ту где су столовали српски патријарси и архиепископи, окупљали учени теолози, врсни књижевници и даровити уметници, више од седам векова, расте и рађа црни "шам" дуд.

Као природна реткост, први пут је стављен под заштиту 1957, а од 1993. је, као добро од изузетног националног значаја, у првом степену заштите.

Претпоставља се да га је посадио архиепископ Сава Други, синовац Светог Саве, половином 13. века, а да је садницу дуда донео из покрајине Шам у данашњој Сирији.

Под његовим крошњама, 1690. године Арсеније Чарнојевић је одржао Сабор, на коме је одлучено да српски народ крене у велику сеобу ка Војводини.

Дуд је остао да чека и чува светиње. Половином двадесетог века, стабло му је, после удара грома, пукло, али су се из полеглих грана развиле нове крошње.

Шест векова после саднице шам дуда, у Велику Хочу, у Метохији, стигле су јерусалимске реликвије, у кућу Хаџи Симину: иконе, седефни крстови и свеће.

Све то се и данас чува у "јерусалимској соби", у кући од ћерпича, која је споменик културе под заштитом државе. 

Јелена Спасић из Велике Хоче указује да се тамо налази икона, донета из Јерусалима 1865.

"Мој чукундеда је тада ишао са своја два брата, то је велико благо наше породице. Чувамо, преносимо даље, оно што је нама пренето са колена на колено, јер то је наша историја, то је наша прошлост, то је наша вера, и то је оно што смо ми", каже Јелена Спасић.

Попут зелених грана "шам" дуда у манастирском комплексу, на обали Пећке Бистрице, и јерусалимска соба и село које чува завет предака, одолевају вековним искушењима и новим животом обећавају трајање.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво