Хиљаде Срба на Сабору у Крушедолу

У манастиру Крушедол одржан је Свесрпски сабор посвећен свим жртвама ратова у прошлом веку. Та српска светиња недавно је прославила пет векова постојања, што је и главни повод да се Срби сабиру баш ту.

На сабору окупило се више хиљада Срба из земље и региона. Почео је литургијом коју је служио владика Сремски Василије, а наставила су га културно-уметничка друштва, чувари народне традиције.

"Овај сабор је на један начин, симбол наших живота, симбол да је живот победио сву несрећу која нас је задесила деведесетих година", истакао је Вељко Вукелић, организатор сабора "Крушедолска звона" .

У програм је учествовало више од двадесет културноуметничких друштава из земље и региона, глумци и мушке и женске певачке групе.

"Народну традицију у данашње време колико год то парадоксално звучало заиста је лако сачувати, завештате себе да нешто волите и посветите се томе целим својим бићем и свирате дванаест тринаест иструмената свакодневно", рекао је Милан Вашалић, чувар народне традиције.

Посебну пажњу су привукле српске народне ношње из Славоније.

"То је ношња коју је носила моја бака и захваљујући рукама моје вредне мајке која је ткала имам ношњу", рекла је Милена Богатић из Слатине у Хрватској.

Цео програм је представио смотру духа и народног стваралаштва, чији учесници чувају и негују традицију и обичаје из завичаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво