Насиље над женама – "најчешће грешке у процени ризика"

Активисткиња Аутономног женског центра Сања Павловић рекла је, поводом јучерашњег троструког убиства у Новом Саду где је, према писању медија, мушкарац убио бившу жену и њене родитеље, да институције најчешће греше у процени ризика.

Сања Павловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је насиље било пријављено, да из медија сазнајемо да је мушкарац био љубоморан и да је поседовао илегално оружје, што су три кључне ствари за ризик од убиства.

Поручује да су институције то морале да узму у обзир и да примене озбиљније мере.

Додаје да обуке јесу организоване, али да су оне кратко трајале и да се показује да није довољно рађено са људима који раде на случајевима насиља.

Истиче да је кључна процена ризика и препознавање жртве.

Сања Павловић каже да не би правила разлику између институција, већ између појединаца и јединки који раде у тим институцијама.

Додаје да постоје случајеви када полиција ради одлично, а закажу Центар за социјални рад и Тужилаштво и обрнуто.

Мађутим, напомиње да је важно да сви адекватно реагују и препознају претњу.

Говорећи о случајевима убијених жена испред Центара за социјални рад, Сања Павловић је рекла да би било добро да се знају расплети тих случајева.

Додаје да је смењена директорка градског центра, али да се не зна шта је довело до пропуста, као ни остали детаљи.

Аутономни женски центар се залаже за то да постоји тело које ће се бавити случајевима убиства жена и које ће да има базу знања како се не би понављали случајеви.

Павловићева поручује да је одговорност медија велика и позива их да сваки случај испрате од почетка до краја, али на несензационалистички начин.

Став Аутономног женског центра о сурогат материнству

Говорећи о сурогат материнству које је најављено у домаћем законодавству, Павловићева каже да постоје два начина за то: један је када родиља добија ночану накнаду, а други је када то ради из алтруизма.

Међутим, Павловићева каже да се поставља питање да ли су могуће злоупотребе.

Додаје да сурогат материнство ни у једној земљи није ушло у законодавство зато што су се жене бориле за право да на тај начин добију децу.

"Ту тему покреће индустрија потражње коју чине особе које су високо на лествици еконосмке и друштвене моћи и које могу да приуште да изнајме тело друге жене", каже Павловићева.

Каже да је, када се говори о родитељству, потребно говорити у другом смеру, а то је усвајање.

Поставља и питање шта ако се родиља предомисли у неком тренутку трудноће или након порођаја, а уговором је обавезна да мора да преда дете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво