"Златиборска вила" – 110 чува традицију хорског певања у Ужицу

Ужичко певачко друштво "Златиборска вила" свечаним концертом обележило је 110 година постојања. На репертоару су била световна и духовна дела домаћих и страних композитора, а као гост, у част "Вилиног" јубилеја, наступио је и Црквено-градски хор "Свети кнез Лазар" из Прибоја.

Где год је "Вила" наступала, а било је то широм региона, публици су дариване најлепше и најбоље мелодије. Ипак, "Златиборска вила" је за Ужичане и више од хора, музике и песме. Ово певачко друштво је део историје града и дело оних уметности привржених људи, који мењају свакодневицу у вароши под Златибором. Тако ју је и замислио оснивач Стеван Маленковић, директор чувене ужичке Гимназије.

"Настало је 1909. године, дакле, ове године прослављамо 110 година постојања, уствари, 110 година од формирања друштва које се тако зове и које је следило трацију певања у Ужицу наравно са прекидима за време Првог и Другог светског рата, у различитим формама – као хор, као оркестар уз хор, затим једно време као октет Ужичана", наводи Ана Гавриловић, председница Певачког друштва "Златиборска вила".

"Златиборска вила" је песмом везала и младе и старије који уз свакодневне обавезе налазе времена за пробе, а наступају бар једном месечно и Ужицу сваке године дарују по један концерт.

"Што се духовних композиција тиче то су најчешће дела српских и руских композитора, што се световног програма тиче имамо разне обраде народних песама са наших простора, околних народа, руских песама, староградских, циганских романси и тако даље", истиче диригенткиња Тијана Видаковић.

Кроз све деценије успона и падова, током ратова и оскудица, "Златиборска вила" је остала најбољи чувар традиције хорског певања у Ужицу. Смењивале су се генерације, а из овог хора својевремено су поникли и Ужички црквени хор, хор Светог Ђорђа, хор Светог Илије у Мачкату и тако се мисија "Златиборске виле" наставља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво