Шта мучи жене на селу

Преоптерећност пословима у домаћинству, неједнак имовински положај у односу на мушке наследнике, недовољна брига о здрављу али и породично насиље само су неки од проблема жена на селу. Како променити ту слику и жене пре свега економски оснажити, разговарало се у селу Горња Трепча у оквиру националне кампање Жене живе и на селу.

Мина Ранковић је дипломирани политиколог. Четири године након студија, пошто није могла да нађе посао у струци, вратила се на породично имање код Чачка у село Пријевор. Узгаја воће на породичном имању. Каже да је пре свега економски положај жена на селу тежак али да је успела да унапреди производњу.

Према подацима из 2017. године, тек свака пета жена власница је пољопривредног газдинства.

Око два процента жена никада није било на здравственом прегледу а о породичном насиљу ретко говоре.

Економско оснаживање пољопривредница може да промени ову статистику и то је један од циљева кампање Жене живе и на селу.

Кампања под покровитељством председнице Скупштине Србије, Маје Гојковић реализује се од марта. До сада су трибине одржане у Новом Жеднику, Банатском Великом Селу, Гамзиграду и Лучици.

Током јуна биће одржане у сеоским срединама у Сремској Митровици и Новом Саду.

У кампањи за оснаживање жена на селу, учествују и министарства за рад и демографску политику као и Владина канцеларија за људска и мањинска права.

број коментара 0 Пошаљи коментар