Шта кад гори висока стамбена зграда

У многим високим зградама противпожарни путеви су закључани и претворени у оставе. У пожару који је синоћ избио на Новом Београду на 15. спрату повређене су две особе.

Од стана на последњем спрату новобеоградског солитера у Улици Јурија Гагарина 103 после синоћњег пожара остало је згариште. Старији брачни пар је због опекотина другог степена превезен на ВМА.

Припадници Ватрогасне бригаде из Земуна стигли су за седам минута и локализовали пожар, који је букнуо у тренутку када је супруг мењао инсталацију на плинској боци.

"Када је хтео да промени црево, вероватно у брзини, није добро зашрафио и оно је испало из боце. Он је узео ћебе и бацио што је још више разбуктало пожар. Звали смо комшије да помогну, хтели смо да се угушимо", прича власница стана.

Пламен је у стану угљенисао ствари које су се због високе температуре такорећи топиле, а станари на нижим спратовима су страховали да се пожар не прошири.

"У том тренутку сам осетила јак дим који ме је гушио. Изашла сам на прозор и видела да су сви станари успаничени и гледају у једну тачку изнад нас. У том тренутку ме зову родитељи и опомињу да изађем у ходник", каже Тамара Јовановић, станарка са 11. спрата.

У овој згради је уредна хидрантна мрежа, а кључеве од ормарића имају по три станара на сваком спрату.

"Први комшија је отворио хидрантну мрежу, помогао ватрогасцима да се прикључе. Проблем је што се сва црева у Блоку 70 краду. То је 17 ватрогасних црева", каже Драган Радовановић, управник зграде.

У акцији гашења пожара учествовала су 22 ватрогасца.

"Одмах по изласку до етаже која је била угрожена извршили смо делимичну локализацију пожара, што значи да смо скинули пламен да би наши људи са опремом могли да дођу до угрожених који су били на тераси и кроз зону пуну дима безбедно изведу до Хитне помоћи", рекао је Милош Мајсторовић, командант Ватрогасно-спасилачке бригаде.

Пожарни ризици су нарочито присутни у високим зградама, због недовољног притиска у хидрантној мрежи, али и бројних механичких кварова на прикључцима.

Мајсторовић указује да је у зградама најчешће неисправна хидрантска мрежа која се користи за почетно гашење, а да су противпожарни путеви, а нарочито противпожарне степенице, претворене у оставе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво