Купци "Нефе" огорчени, покушали да узму намештај из магацина

"Због техничког прегледа аутомобила, морао сам хитно у Русију", ово је била последња порука коју је Максим Максимов, директор "Нефа намештаја", послао имејлом менаџерима у Србији само неколико дана пре него што је та руска фирма буквално преко ноћи волшебно нестала из Србије, пише данашња штампа. У Врању су се радници руске фирме у којој је прекинута производња окупили испред фабрике и траже објашњења. У Београду бројни купци који нису добили робу чекају расплет.

Купци намештаја руског произвођача узалуд покушавају да узму робу из централног магацина који су закупили од фирме "Транспорт" на Вождовцу. Нагрнули су од рано јутрос.

"Дошли су силни купци, почели да разваљују магацин. Позвали смо полицију. Чиста папазјанија. Ја сам дошао око десет и смирио ситуацију", каже директор "Транспорта" Сретен Ћировић.

Према сазнањима са лица места, у магацин су најпре ушли радници и монтери, а вероватно су позвали и многобројне купце. Неко је нешто и однео – купљено или као замену. Сада само кључеви власника и шефа магацина чувају преосталу робу.

Магацин ће се чувати и ноћас, кажу у "Транспорту". Надају се да ће доћи неко из фабрике да направи попис и да ће онда покушати да наплате три заостале кирије. Закупац је, истичу, две године добро радио и уредно плаћао.

"До јуче је радио. Јуче су силну робу изнели. Не знам коме су је давали. Ја сам то сазнао јутрос, да је много робе изашло из магацина", навео је Ћировић.

Купце је срамота да стану испред камере, а купили су гарнитуре, фотеље, кухињски намештај вредан неколико десетина хиљада динара. Платили су чекајући на испоруку у року од месец дана, или чак и више. Затворене су и све продавнице у тржним центрима.

"Јуче сам звао ту Ирину, послао сам јој поруку, она није одговорила", каже Ћировић.

Радници се окупили испред фабрике 

"Терају нас да потпишемо раскид уговора, а нису исплатили плате", каже један од радника који су се окупили испред фабрике "Спилит", док други истиче да им се нису обратили ни газда ни директор.

(У ранијем извештају наведено је да су све машине за производњу намештаја изнете из фабрике, што је касније демантовано.)

Према подацима Агенције за привредне регистре, 49 одсто акција је у власништву једне београдске фирме, а већински део је у рукама руског бизнисмена.

Власник београдске фирме телефоном је потврдио да је фирму пре две-три године продао нашем бизнисмену и нема податке о томе како је и да ли је пословала са Русима.

Већи број оштећених купаца јавио се Националној организацији потрошача и Удружењу за заштиту, тврдећи да су затворена сва пословна представништва.

Према саопштењу, купци су остали обесправљени и ускраћени за рекламацију и неиспоручену робу. Одласком фабрике намештаја "Нефа", сви потрошачи су обесправљени, јер према садашњим сазнањима, не постоји правни наследник, стоји у саопштењу.

"Очекујемо поступање и реаговање надлежних органа", завршне су речи у саопштењу организација које штите права купаца.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи