Обележен Међународни дан нестале деце

У Новом Саду је под слоганом "Немој ме заборавити", уз присуство најмлађих, обележен Међународни дан нестале деце. Последњих година се у Србији пријави преко 1.000 нестанака деце, од којих је ретко који последица неког кривичног дела.

Представом која показује како се најмлађи врбују на Интернету са Трга републике, послата је порука најмлађима, али и родитељима

"Овај дан је посебан по томе што можемо да нагласимо да сва нестала деца, и то ја заиста као човек који је доживео судбину да 13 дана нисам знао где је моје дете, сигуран сам и обећавам да никада нећу дозволити да се ни једно дете које се тражи буде заборављено", поручио је Игор Јурић, оснивач Фондације "Тијана Јурић".

У Србији је прошле године пријављено 1.549 нестанака деце, али ни један није био последица извршења неког кривичног дела, а већина пријава односила се на бежање деце од куће из домова или хранитељских породица.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истиче значај прављења разлике између тих нестанака, односно бежања од куће, од кривичних дела отмице које су у Србији заиста веома ретке.

"Без обзира о чему се ради, припадници МУП-а свакој пријави приступају озбиљно и поступају одмах", напомиње министар.

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, истиче да полиција мора да има подршку заједнице и грађана, како би могла на најбољи и најквалитетнији начин врши свој посао.

"Има ли ишта важније од тога да нашој деци и омладини омогућимо безбедно одрастање", приметио је Вучевић.

Фондација Тијана Јурић 2017. године покренула је Регистар несталих Србије, јединствену базу несталих лица, а поред Интернет адресе nestalisrbija.rs, постоји и бесплатан број 0800 200 880 за пријаве нестанка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво