Немачки рецепт за старе зграде

Србија само за грејање потроши пет пута више енергије по квадратном метру него земље Европске уније. Енергетска ефикасност и обнова старих зграда је приоритет – указују у Немачко-српској привредној комори. Став је да зграде треба брзо и квалитетно енергетски обновити, а не реметити конфор грађана.

Стамбене зграде су највећи потрошачи енергије читавој Европи. У нашој земљи зграде на грејање, хлађење, вентилацију, топлу воду потроше 46 одсто укупне енергије.

"Ако пођемо од претпоставке да се у зградарству, саобраћају и индустрији у просеку може уштедети сто евра по глави становника годишње oнда у Еврпопској унији са 500 милиона становника имамо потецијал уштеде од 50 милијарди евра сваке године, а у Србији 700 милиона евра", каже Бојан Предојевић, потпредседник Немачко-српске привредне коморе.

Немачка мора да санира 11 милиона зграда. А одредили су и да до 2050. емисију штетних гасова сведу на нулу. То значи веће корићење обновљивих извора и нулта потрошња енергије у новим заградама. Искуством помажу и нашој земљи.

"Енергетска санација зграда је суштина онога што треба урадити. Зашто су зграде тако важне? Чак 33 одсто емисије штетних гасова је из грађевиског сектора, а 67 одсто немачких станова изграђено је пре 79 година када је донет први закон о енергетској ефикасности", истакао је Себастијан Улм из Министарства за економију и енергетику Немачке.

Кристијан Милер из Немачке агенције за енергетику наводи да недостатак радне снаге, дуг период санације објеката и сувише скупи радови проузрокују социјалне проблеме.

"Људи то не прихватају па се са тим изазовима морамо изборити. За неке куће већ имамо решење, можемо их обновити за један дан", додао је Милер.

Саветују да Србија најбрже резултате може постићи увођењем наплате грејања по потрошњи, изоловањем фасада и већем коришћењу чисте енергије.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 24. мај 2019, 22:25) - anonymous. [нерегистровани]

Kom

Sa tugom se setim vizionarskog projekta stambenih objekata apsolutno energetski efikasnih koji je 2007 godine radila u Braće Jerković, Bg jedna mlada žena-arhitekta, naš povratnik iz Francuske. Toliko elana profesionalizma, vere da može naterati Srbiju da napravi korak dalje. Jedva podigla dva objekta i vratila se u Francusku...

(петак, 24. мај 2019, 10:46) - Bojan [нерегистровани]

EEfikasnost

Postoje razredi energetske efikasnosti, kao mera kvaliteta izolacije objekta. Sendvic zid sa 20 cm izolacije je tehnicki nonsens.

(петак, 24. мај 2019, 10:29) - Goran [нерегистровани]

@upravo tako

Sve je to tačno.Medjutum,koliko novca je potrebno za geotermalno grejanje?Fasadu i izolaciju dobar deo našeg stanovništva može da priušti sebi,ali geotermalno grejanje je skupa igračka još uvek.

(петак, 24. мај 2019, 09:15) - anonymous [нерегистровани]

Upravo tako

Navesti vam licni primer : Napravio sam kuću koja ima 450 M2 stambene površine , koja je termički 100% izolovana ( ima sendvič zidove i 20cm fasade ) sa geotermalnim grejanjem . Kada su najveće zime sa temperaturama ispod -10 i naniže , greje se svaki M2, nigde ispod 24 stepena , na mesecnom nivou račun za struju mi ne prelazi 9.000 din . Vredelo je svakog dinara koji je uložen u izgradnju .