Скинуто 3.000 громобрана, шта нас тренутно штити

После акције уклањања радиоактивних громобрана, према званичним подацима Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења, са зграда их је скинуто око 3.000. Преостало је још 600, а од тог броја 60 на стамбеним зградама. Шта нас тренутно штити од громова и ко сноси трошкове постављања нове громобранске инсталације?

Када севају муње, прети опасност од удара грома, зато објекти виши од 30 метара морају да имају громобранску инсталацију.

Станари у Загорској улици 8 на Новом Београду, у згради са 13 спратова и 70 станова, годинама муку муче са радиоактивним громобраном, а због јаког ветра сада се срушио и преломио на два места.

"Сам стуб пао је на вентилациони стуб, а шипка са радиоактивним громобраном пала је на кров солитера. Сад не само зато што смо изложени опасности од радиоактивности због кугле која је директно на крову солитера, на поду, него и због тога што немамо више никакав громобран", истакла је станарка Загорске улице Јулија Рубинстејн. 

Узнемирени станари су овај проблем пријавили професионалном управнику зграде.

"Радиоактивни громобран треба да стоји у ваздуху, испод ове кугле, у којој се налазе радиоактивни елементи, треба да стоји једна оловна плоча која спречава проток радијације наниже ка стамбеном објекту, односно сва радијација треба да иде ка атмосфери", рекла је Драгица Шешић, управник Стамбене заједнице. 

Наводи да радиоактивна кугла која је директно постављена на кров зграде представља огроман безбедносни ризик. 

У акцији уклањања радиоактивних громобрана, са зграда је скинуто око 3.000 таквих громобрана. 

"Према подацима Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну безбедност, остало је још око 600 радиоактивних громобрана. За демонтажу, превоз и трајно складиштење радиоактивног громобрана, задужен је Институт у Винчи, јер се ради о радиоактивном громобрану", нагласио је Игор Мушћет из "Тесла система". 

Фарадејев кавез као заштита

Стручњаци кажу да је од грома најлакше заштитити зграде новијег датума од армираног бетона, па станари у њима не морају да страхују од атмосферских пражњења.

Власници кућа као заштиту имају Фарадејев кавез. Стандардна громобранска инсталација треба да прихвати електрицитет и спроведе га у земљу.

"Када је реч о редовној заштити од атмосферског пражњења, потребно је редовно прегледати, визуелно, и извршити мерења саме громобранске инсталације и уземљења. Када говоримо о новим објектима, потребно је урадити пројекат громобранске инсталације и добити сагласност за извођење радова", закључио је Мушћет.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара