Отроване птице на њиви код Новог Орахова

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије пријавило је 21. маја налаз једне мртве јединке строго заштићене врсте еје мочварице и неколико јединки гачца и домаћег голуба на њиви у атару села Ново Орахово, у општини Бачка Топола, саопштило је то друштво.

Ванредни инспекцијски надзор 22. маја на тој њиви обавила Покрајинска инспекција заштите животне средине, уз стручну подрушку Покрајинског завода за заштиту природе и пољочуварске службе (фирме Ipon Security из Новог Сада) и бачкотополске полиције, као и надлежна Фитосанитарна инспекција Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије.

Током увиђаја, пронађено је укупно десет мртвих птица: две јединке еје мочварице, која је строго заштићена врста, четири јединке гачца и једна сврака, које су заштићене врсте, као и три јединке домаћег голуба.

Упечатљив призор били су мртви гачци окружени разбацаним семењем на неколико локација на њиви засејаној кукурузом, као и свеже и уочљиве рупе у тлу и ископани поници кукуруза, без семена.

Корисник три парцеле на којима су затечене мртве птице, И. К. из Новог Орахова, изјавио је током надзора да је сејао купљено и декларисано семе кукуруза, те да није учинио никакву непрописну радњу.

Ипак, згрченост прстију свих угинулих животиња указује на велику могућност интоксикације и последичног угињавања, што ће, у случају строго заштићене врсте еје мочварице бити утврђено током токсиколошке анализе која следи у Научном институту за ветеринарство "Нови Сад".

Узорци поника, посејаног и расутог семена, такође ће бити послати на анализу ради утврђивања материје којом су третирани.

Апел да се прстане са штетним средствима 

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије и Покрајински завод за заштиту природе, који партнерски раде на пројекту заштите птица грабљивица "PannonEagle", истичу да су посебно забрињавајуће информације да се у околини Бачке Тополе и Новог Орахова ради тровања непожељих животиња "по њивама разбацује мешавина цинк-фосфида и карбофурана".

"Реч је о једном забрањеном средству (карбофуран, Фурадан), те једном средству које се не може користити на њивама, осим ако се под посебно строгим условима и околностима не закопава у рупе глодара", каже Марко Туцаков из Покрајинскиг завода за заштиту природе.

Он је упутио апел да се одмах престане са оваквом погубном, забрањеном и кажњивом активношћу.

"Овакве случајеве без одлагања треба пријавити полицији и нашој институцији, јер је реч о кривичном делу против животне средине", каже Туцаков.

Подаци Друштва за заштиту и проучавање птица Србије показују да је у последњих 20 година широм Србије забележено 250 случајева тровања дивљих птица.

Тровање је било узрок страдања готово 2.100 јединки разних врста птица, од чега је пронађено 220 мишара, 98 орлова белорепана, 16 белоглавих супова и 24 ждрала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво