Реума – дијагноза са којом може да се ради

Процењује се да од хроничних запаљенских артритиса у Србији болује око 60.000 људи, од којих 35.000 има реуматоидни артритис. Уколико се реуматске болести не открију и не лече на време, могу довести до инвалидности. Како би се то избегло, у претходних годину дана у Србији и још 30 европских земаља, спроведена је кампања "Не одлажи, уочи рано".

Одржано је 20 курсева у 14 градова, едуковано је око 1.000 лекара, 130 сестара и техничара, 14 фармацеута.

"Закључили смо да лекари највише знају о реуматорном артритису али упркос тој чињеници 13 месеци је просек да се установи дијагноза. На томе морамо радити и смањити на три месеца", рекла је за РТС председница Удружења оболелих од реуматских болести Србије Мирјана Лапчевић.

Промене на зглобовима настају у почетној фази болести и најинтезивније су у првих шест месеци. Уколико се болест тада не дијагностикује и не отпочне са терапијом развијају се деформитети а болесници постају инвалиди.

Након овог пројета у Удружењу покрећу нови – "Не одлажи, време је за рад".

"Под претпоставком да смо лекаре примарне заштите обучили да препознају ове болести и да се лече код реуматолога, тим људима ћемо сачувати радну способност. Важно је да ти оболели од хроничних реуматских болести раде јер то утиче на квалитет њихових живота и перспектива им је боља", наглашава докторка Лапчевић.

Нажалост, за мањи број који има инвалидне последице морамо се борити да се запошљавају у Србији.

"Едуковаћемо оболеле и охрабрити их да могу и треба да конкуришу за посао. На основу анкете коју смо спровели, они су спремни за то. Такође ћемо направити брошуру за послодавце где ћемо их обавестити да оболели имају поверења у њих а такође из анкете коју смо међу њима спровели закључили смо да и они желе. Дакле, жели и једна и друга страна а ми ћемо током ових годину дана изнаћи начин да их зближимо", закључила је докторка Лапчевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи