Министарство просвете о извештају ДРИ

Начин обрачунавања плата разлог је разлике између потребних средстава за плате које опредљује Министарство просвете, науке и технолошког развоја у односу на оно што је Државне ревизорска институција (ДРИ) утврдила, наводе из Министарства поводом извештаја ДРИ и додају да Министарство у потпуности подржава рад ДРИ.

Актуелни систем финансирања високог образовања заснован је на уредбама које препознају нормативно одређени потребни број наставника и сарадника, а не према броју стварно запослених наставника и сарадника, наводи се у саопштењу за медије Министарства.

"Нажалост, постојећи правни оквир није адекватан, због чега је Министарство пре годину дана почело са израдом Закона о финансирању високог образовања, који би требало да буде усвојен ове године", кажу из Министарства и додају да Министарсво поступа законски и исплаћује плате у складу са Уредбом.

"Мањкави закони и уредбе, као и допис претходног министра просвете, који је 2015. године дозволио да универзитети и факултети самостално уређују расподелу добијених средстава, не аболирају оне који су то злоупотребили", поручују из Министарства.

У том смилу, факултети који су добили више новца него што имају запослених, требало је тај новац врате или да га употребе у корист студената, а не да повећавају плате својим запосленима, кажу из Министарства.

Усвајањем Закона о финансирању високог образовања биће уведен ред у ову област, на чему, како кажу, инсистира управо Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

број коментара 0 Пошаљи коментар