Симптоми који треба да забрину труднице

Прееклампсија је стање у трудноћи када се јавља веома висок притисак и погађа чак 10 одсто трудница у свету. Данас се у целом свету упозорава на узроке настанка и могућности санирања једног од најтежих стања која могу да угрозе живот и мајке и бебе.

Прееклампсија је болест која се јавља само у трудноћи. Она је болест постељице која погађа крвне судове различитих органа и органских система труднице.

У Србији од прееклампсије годишње умре око 20 трудница. Најчешћи симптоми који се јављају су отоци, сметње са видом, бол у трбуху, повраћање, мучнине, каже за РТС професорка Љиљана Мирковић из Клинике за гинекологију и акушерство.

"То су сиптоми који су у анализи свих смртних исхода трудница услед преекламсије, а који су најчешће били занемарени. То није само особина нашег немара, то је тако и у свету и управо Дан прееклампсије је установљен да би се трудницама указало на ове симптоме који морају да их доведу код гинеколога", истиче Мирковићева.

Напомиње и да је велика заблуда, која може да заведе докторе, да је присутна хипертензија.

Уколико труница има поменуте симптоме, непходно је урадити лабораторијске анализе, проверити притисак, број тромбоцита.

"Ви сте већ ту начисто са тиме да ли имате неку од такозване смртне тријаде преекламшсија, а то су екламшсија, хелп синдром и рана тешка прееклампсија", објашњава Мирковићева.

Наводи да уколико је тешка прееклампсија то захтева пријем у терцијарне установе зато што је болест најчешће у трећој фази. У интересу мајке и детета је да се обави превремени порођај.

"Захтева једну врло софистицирану дијагностику, да ли имамо 48 сати да дамо још нешто беби како би плућа бебина била боља, способнија и здравија за постнатални живот, пошто су то бебе од килограм, килограм и нешто", каже Мирковићева.

Наводи да Клиника за гинекологију и акушерство располаже тестом који је у стању да направи предикцију лошег исхода и по мајку и по бебу.

број коментара 0 Пошаљи коментар