Алгоритми донели медаље српским студентима у Минску

Тим студената Рачунарског факултета у Београду освојио је треће место на међународном информатичком такмичењу БСУИР 2019, одржаном на Белоруском државном универзитету у Минску.

Као једини учесници из Србије, у конкуренцији од 300 тимова у квалификацијама и 44 тима колико се пласирало у финале, наши студенти су освајањем трећег места остварили изузетан резултат, саопштено је из "Мајкрософта".

Тим су представљали студенти Рачунарског факултета у Београду Алекса Плавшић и Алекса Милисављевић, и студент кембриџ универзитета Владимир Миленковић. 

Након неколико квалификационих рунди, студенти су у финалном одмеравању знања, током пет сати решавали 11 алгоритамских задатака. 

"Захвални смо Мајкрософтовом развојном центру Србије на пруженој подршци и обезбеђивању финансијских средстава за пут у Минск. Добили смо прилику да се учествујемо на једном великом такмичењу и упоредимо наше знање се неким од најјачих тимова света. У комуникацији са њима схватили смо како можемо додатно да унапредимо тренинг и постанемо бољи у такмичарском програмирању", рекао је Алекса Плавшић.

Алекса каже да су поред учествовања на такмичењу, имали прилику да посете знаменитости Минска и да боље упознају његову историју.

"Ово искуство и освојена трећа награда нам пружају мотивацију да наставимо са тимским радом и пробамо да остваримо јос боље резултате у будућности", истиче Алекса.

О озбиљности БСУИР такмичења говори и чињеница да се оно одржава према правилима АЦМ, највећег и најугледнијег студентског такмичења из програмирања у свету.

Тим пре, успех српског тима представља још један у низу доказа да наша земља има велики потенцијал када су у питању млади таленти у области програмирања и информационих технологија.

"Зато је подршка струке и компанија које послују у овој области од изутетног значаја, почев од омогућавања ученицима да се од најранијег узраста упознају са програмирањем и развијају алгоритамски начин размишљања, до препознавања талената и улагања у њихово знање и вештине", објаснио је Тадеј Курепа из Развојног центра компаније "Мајкрософт".

број коментара 0 Пошаљи коментар