ЕФЈ тражи праведне ауторске накнаде за новинаре, УНС један од предлагача

Скупштина Европске федерације новинара затражила је да новинари добију праведну и пропорционалну накнаду за своје текстове које користе издавачи и веб претраживачи. Резолуцијом о ауторским правима, чији је један од предлагача Удружење новинара Србије, подржавају се кључне одредбе Директиве ЕУ о ауторским правима које се односе на издавачку индустрију и ауторе у публикацијама чији се ауторски рад користи и у онлајн сфери.

Удружење новинара Србије се изборило да Резолуција ЕФЈ-а обухвати не само земље Европске уније, већ и земље кандидате.

Скупштина Европске федерације новинара (ЕФЈ) позвала је све европске земље које нису усвојиле законе о ауторским правима, да донесу ефикасне законе који ће пружити правичну и пропорционалну накнаду новинарима и осигурати да од те директиве корист немају само издавачи, већ и новинари.

Међународна и Европска федерација новинара, које су водиле снажну кампању како би се избориле за најбољи могући текст директиве, подржаће националне кампање и давати савете о нацртима закона земљама којима је то потребно у наредне две године. 

Скупштина је обавезала Управни одбор ЕФЈ-а да се бори против кршења ауторских права у колективном стварању као што је случај у Шпанији, против праксе лишавања ауторских права као у Француској и када права новинара нису у потпуности поштована као у Србији.

У резолуцији ЕФЈ споменута је и Естонија у којој се новинари не препознају као аутори, мада би њихова права требало да буду истоветна као и права других креативних аутора. Остали предлагачи ове резолуције су синдикати новинара из Француске, Шпаније, Естоније, као и Независно удружење новинара Србије.

Европски парламент је 26. марта усвојио Директиву о ауторским правима на дигиталном јединственом тржишту са 348 гласова за, 274 против и 36 уздржаних. Текст Директиве о ауторским правима на јединственом дигиталном тржишту подржао је и Европски савет 15. априла, када је 19 земаља гласало за, 6 против, а три су биле уздржане.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара