Ревизори контролишу општине, ко највише вара

У 209 контрола крисника јавних средстава у прошлој години, грешке и неправилности коштале су 217 милијарди динара. Генерални државни ревизор и председник Ревизорске државне институције Душко Пејовић рекао је за РТС да тај износ одражава утврђене неправилности и грешке у финансијским извештајима код корисника јавних средстава.

Грешке у финансијским извештајима корисника јавних средстава најчешће се појављују код одређених трансакција које нису исказане, мање су исказане или су исказане у већем износу, или када је погрешно исказана организациона, економска и функционална класификација, рекао је у Јутарњем програму РТС-а генерални државни ревизор Душко Пејовић.

"Грешке у финансијским извештајима чине, од 217 милијарди динара, 90 одсто грешака. Десет одсто неправилности се односи на одређене активности које се раде, односно обрачуни и исплате погрешно су исплаћене", објашњава Пејовић и додаје:

"То је без правног основа. Исплаћено је за одређену активност, али, на пример, општина није надлежна да такву активност уопште исплаћује. Друго је што су више обрачунате плате. Исплаћено је тачно знамо ком запосленом, али не у износу како пропис то допушта".

Пејовић наводи да се пропусти дешавају и приликом јавних набавки. Одређене услуге и добра се набављају, а да се, како каже, уопште не спроводи поступак јавне набавке.

"Имамо сиутуацију да се преузимају обавезе изнад дозвољене апропријације. Све су то неправилности које нису потребне јавном сектору, које ремете један усклађен финансијски систем и нараушавају га", истиче Пејовић.

Поред тога што је папиролошки проблем, генерални државни ревизор наводи да неправилности уочене код корисника јавних средстава могу да створе потенцијални ризик појаве превара.

Препоруке за уочене неправилности 

Међу локалним самоуправама које су добиле негативне оцене у финансијском извештају и извештају за правилност пословања су Блаце, Гаџин Хан, Љиг, Лапово.

Пејовић истиче да су корисницима јавних средстава код којих су утврђене неправилности дате препоруке и да очекује да у одазивним извештајима доставе доказе да су те откривене неправилности отклоњене.

"Имамо одступања или пропусте који су фундаментални, односно материјално значајни, а имамо и случајеве који су безначајни. На оне безначајне указујемо, а не уводимо у наше извештаје, а оне који су материјално значајни, који носе већ ризик од неправилности, уносимо у наше извештаје и они чине износ о којем смо причали", објашњава Пејовић.

Наводи да су за прошлу годину рада поднете 33 кривичне пријаве, 18 пријава за привредне преступе против 18 правних лица и 262 прекршајне пријаве против 79 одговорних лица. Такође, ревизорска институција упутила је и 48 информација надлежним органима.

Неке кривичне пријаве и застаре, а Ревизорска државна институција нема увид у њих. Тако је од 263 кривичних пријава, застарело 129 пријава.

"Према закону ми завршавамо надлежност када је у питању кривична пријава онда када је поднесемо, и затим је преузима Тужилаштво. Нажалост, према закону Тужилаштво нема обавезу да о исходу обавести ревизора", истиче Пејовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се