Косово, векови уписани у рушевине

Живот Срба на Косову и Метохији, посебно јужно од Ибра, сведен је на преживљавање и наду да нових прогона неће бити. У енклавама је, кажу, највећи послодавац Влада Србије – јер су зараде у јавном сектору и социјална примања њихови једини, сигурни приходи. Уз све невоље, на Космету траје тихо и темељно затирање свега српског, како би се Албанци представили као носиоци културног идентитета Космета.

Од Новог Брда, рударског центра српских владара, преко најстаријег српског каменог моста у Вучитрну, до тврдњи да средњовековне цркве на Космету не припадају Србима, већ су албанско наслеђе, прекраја се историја у насилној игри стварања новог идентитета. Брана су само истина и знање.

"Направимо један пројекат који би значио – шта да нас овде има, да се Срби нису иселили, да нас има много јужније од Ибра, и да се сва та ризница материјална и духовна дâ на увид, да бисмо знали зашто се ми то боримо за територију и зашто не пристајемо да нам је било ко отима", каже Валентина Питулић, професорка српског језика и књижевности у Богословији Светих Кирила и Методија у Призрену.

И тамо где су Срби десетковани, а њихове грађевине и дела расути унаоколо, векови се не могу лако избрисати – уписани и у рушевине, попут Светог Архангела и Куле Вишеград над њима.

Куле су браниле пут у том делу бистричке котлине, који је водио из западних, шарпланинских области, у богату призренску котлину. По свој прилици, и Вишеград је пао у руке Турцима, када и Призрен – 1455. године.

Млађи косовски Албанци српски језик или не знају или неће да говоре, а млади Срби оно што не знају о темељима своје националне културе још могу да виде и науче.

"Осећање је заиста предивно. Ипак смо ми сви, на неки начин, потекли из ових крајева, Косово је, између осталог, стара српска држава, мислим да би свако требало бар једном да дође овамо", каже Будимир Видаковић, студент из Зрењанина.

"Превише важно. Мислим да је ово зачетак нашег бића уопште и зачетак историје српског народа", каже Арсен Бјелоглав, студент из Зрењанина.

На Космет стиже све више путника из централне Србије: у Дечане, Грачаницу, Пећку патријаршију, Богородицу Љевишку, грађену управо када и Нотр Дам. У Дреници, у манастиру Девич, заболи их усамљеност монахиња, али су то и путовања у незаборав – призив свести о трајању и праву на живот.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи