АКБ забринута због измена Кривичног законика

Адвокатска комора Београда изразила је забринутост поводом измена Кривичног законика, којима се значајно сужава круг кривичних дела за која се може изрећи условна осуда.

Грађани ће, изменом Кривичног законика (КЗ), изгубити шансу да се у случају лакших кривичних дела ресоцијализују без одласка у затвор.

Адвокатска комора Београда (АКБ) сматра да је претежни део измена КЗ настао као реакција на тренутно расположење јавног мњења, као и да је у протеклом периоду јавност била фокусирана искључиво на увођење казне доживотног затвора и забрану условног отпуста.

Предложеним решењима аутори измена су предвидели да суд може условну осуду да изрекне учиниоцу када му утврди казну мању од две године затвора, као и за кривична дела за која се може изрећи казна до осам година затвора, уместо десет година, колико је предвиђено актуелним закоником.

Ово решење је предвиђено због високог процента условних осуда које изричу судови за лакша кривична дела, образложили су писци предлога.

За разлику од доживотног затвора који се изриче у пар десетина случајева, условна осуда се изриче у 60 одсто случајева, и то најчешће грађанима који се први и једини пут нађу пред судом, подсећа АКБ.

Имајући у виду редуковање условне осуде и повећање запрећених казни затвора, сасвим је извесно да ће судови изрицати велики број краткотрајних казни затвора којима се не могу остварити ефекти у заштити друштва од криминалитета.

Уколико се пооштрава казнена политика у односу на извршиоце тешких кривичних дела и оне који понављају кривична дела, нема никакве логике да се истовремено сужава поље примена условне осуде према онима који кривично дело изврше први и једини пут, сматра АКБ.

Комора указује се да би грађани морали да имају шансу да се, у случају лакших кривичних дела, ресоцијализују без одласка у затвор, али се предложеним изменама ова шанса у превеликој мери сужава.

Повећавање запрећених казни, проширивање случајева у којима је забрањено ублажавања и сужавање примене условне осуде резултираће повећањем броја затвореника у Србији, као и великим бројем младих људи који ће одласком у затвор неминовно постајати део криминалног миљеа, иако је била могућа њихова ресоцијализација условном осудом.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 22. мај 2019, 02:03) - anonymous [нерегистровани]

Bivsi zatvorenik

Bravo lalo kralju

(уторак, 21. мај 2019, 21:12) - Gastarbajtovanje [нерегистровани]

Loš zakon!

Ako Srbija uđe u EU,moraće da promeni zakon,jer sva lica imaju pravo,najkasnije posle 15 godina na ponovno suđenje,pomilovanje,reviziju itd!

(уторак, 21. мај 2019, 20:19) - Advokat [нерегистровани]

Losa primena zakona

Nece se samo advokatima suziti poso celo drustvo ce imati problem kad za dve tri godine pocnu da izlaze iz zatvora pocionici laksih krivicnih dela koji su zbog zatvorskih kazni ostali bez posla bez porodica bez sanse za zaposlnje imacete horde kriminalaca po komsiluku koje vise nista ne plasi jer su vec bili u zatvoru a oni koji kradu milijarde bice idalje na slobodi shvatite gradani nisu zakoni losi nego sistem kojih primenjuje

(уторак, 21. мај 2019, 11:45) - milan lala [нерегистровани]

Dobra izmenjena kaznena politika

Kriminalci , ubice i svi ostali prekrsioci zakona zbog zaostrene kaznene politike morace debelo da razmisle pre nego se usude da cine krivicna dela. E ...bas mi "zao" advokata gde ce im se novom kaznenom politikom smanjiti krug poslovanja , to jest muljanja i spasavanja kriminalaca od odgovornosti .