АКБ забринута због измена Кривичног законика

Адвокатска комора Београда изразила је забринутост поводом измена Кривичног законика, којима се значајно сужава круг кривичних дела за која се може изрећи условна осуда.

Грађани ће, изменом Кривичног законика (КЗ), изгубити шансу да се у случају лакших кривичних дела ресоцијализују без одласка у затвор.

Адвокатска комора Београда (АКБ) сматра да је претежни део измена КЗ настао као реакција на тренутно расположење јавног мњења, као и да је у протеклом периоду јавност била фокусирана искључиво на увођење казне доживотног затвора и забрану условног отпуста.

Предложеним решењима аутори измена су предвидели да суд може условну осуду да изрекне учиниоцу када му утврди казну мању од две године затвора, као и за кривична дела за која се може изрећи казна до осам година затвора, уместо десет година, колико је предвиђено актуелним закоником.

Ово решење је предвиђено због високог процента условних осуда које изричу судови за лакша кривична дела, образложили су писци предлога.

За разлику од доживотног затвора који се изриче у пар десетина случајева, условна осуда се изриче у 60 одсто случајева, и то најчешће грађанима који се први и једини пут нађу пред судом, подсећа АКБ.

Имајући у виду редуковање условне осуде и повећање запрећених казни затвора, сасвим је извесно да ће судови изрицати велики број краткотрајних казни затвора којима се не могу остварити ефекти у заштити друштва од криминалитета.

Уколико се пооштрава казнена политика у односу на извршиоце тешких кривичних дела и оне који понављају кривична дела, нема никакве логике да се истовремено сужава поље примена условне осуде према онима који кривично дело изврше први и једини пут, сматра АКБ.

Комора указује се да би грађани морали да имају шансу да се, у случају лакших кривичних дела, ресоцијализују без одласка у затвор, али се предложеним изменама ова шанса у превеликој мери сужава.

Повећавање запрећених казни, проширивање случајева у којима је забрањено ублажавања и сужавање примене условне осуде резултираће повећањем броја затвореника у Србији, као и великим бројем младих људи који ће одласком у затвор неминовно постајати део криминалног миљеа, иако је била могућа њихова ресоцијализација условном осудом.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво