Дуално образовање, не иде теорија без праксе

Мали матуранти припремају се за упис у средње школе. У претходне две године, 4.500 ученика пријавило се за дуални модел наставе, а за наредну планира се увођење нових занимања и још више од 3.000 места.

Теорија без праксе не иде - то је, кажу ђаци Ваздухопловне академије, разлог зашто су се определили за школу са дуалним образовањем.

"Ово даје поенту учењу пошто без практичног дела, теорија је само сувопарна колико год професори били добри. Свакако мора да се надогради ниво знања и мора све то да се види на конкретним примерима и да се примени што је боље могуће", каже Марко Ђурђевић, ученик друге године Ваздухопловне академије.

Милош Величковић, ученик прве године Ваздухопловне академије каже да све оно што науче из теорије остаје дуже у глави и помаже при запошљавању. 

А помаже и компанијама да добију раднике који су упознати са послом.

"Након три-четири године које су провели са нама заправо су они прави представници наших запослених односно они су ти који ће у великој мери олакшати сам процес приликом запошљавања", каже Јелисавета Обрадовић, "ДМ" менаџер људских ресурса.

До сада се 200 ђака који су у овом систему образовања, запослило у компанијама у којима су били на пракси, подаци су ПКС. Показало се да су најтраженији индустријски механичари, бравари и заваривачи. Када је реч о туризму до посла су најбрже дошли конобари и кувари.

"Ми увелико већ радимо на припреми плана за следећу школску годину и разматрамо иновацију неких профила у текстилној индустрији. Огромне су потребе за моделаром одеће за текстилним техничарем, профилима који нису дуги низ година модернизовани", каже Мирјана Ковачевић, руководилац Центра за едукацију, дуално образовање и образовне политике.

А неки од нових профила од наредне године, за који у Министарству прогнозирају да ће бити веома тражен, биће техничар за безбедност информационо комуникационог система у ваздушном саобраћају.

Габријела Грујић, помоћница министра задужена за дуално и предузетничко образовање каже да дуални модел реализације наставе је заправо онај модел који чини филозофију образовања да млади људи поред квалитетног општег образовања одређени фонд сати морају да стичу и у компанијама како би сагледали савремени технолошки развој и стекли на тај начин квалитет који их чини одмах запошљивим. 

Од следеће године могућност дуалног образовања највероватније омогућиће се и студентима, поручују из Министарства. Закон о високим дуалним студијама је у скупштинској процедури.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво