Отворена прва банка репродуктивних ћелија у Србији, ко може да буде донор

У Клиници за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије у Вишеградској улици у Београду отворена је прва банка репродуктивних ћелија. Донори сперматозоида и јајних ћелија могу бити мушкарци до 40. године и жене од 21. до 34. године.

Професор др Александар Стефановић, директор Клинике за гинекологију и акушерство КЦС-а, наводи да ће донорство бити добровољно и да се неће плаћати.

Додаје да донори сперматозоида и јајних ћелија могу бити мушкарци до 40. године и жене од 21. до 34. године, али да морају да прођу тестове и прегледе прописане правилницима.

"Постоје у правилницима стриктне анализе и процедуре које мора да прође сваки донор од класичног прегледа, преко интервјуа, психолошке и генетске процене, лабараторијских тестова, анализа на полно преносиве и тропске инфективне болести. Значи нико неће моћи да буде донор а да не испуњава све те прописане услове", објашњава Стефановић.

Истиче да се оснивањем банке проширује круг лица који могу учествовати у овим поступцима.

"Људи ће моћи да буду и донори и дароваоци репродуктивних ћелија и ембриона, али и њихови примаоци", објашњава Стефановић.

Додаје да је банка значајна пре свега за оне парове који уз помоћ својих ћелија не могу да добију своје потомство али и оне који болују од неких тежих болести који доводе до губитка репродуктивних функција.

"Без обзира на то да ли је то један супружник или су оба, они ће моћи да добију ембрионе али наравно и они који болују од неких тежих болести а које доводе до губитка репродуктивних функција моћи ће да добију ћелије, али ће такође моћи да замрзну своја ткива и евентуалне јајне ћелије које ће користити на пример након лечења", објашњава Стефановић.

Додаје да је законом предвиђено и да жене без партнера у неком тренутку могу да добију репродуктивне ђелије.

Истиче да је данас велики дан за српско здравство, за грађане Србије који имају проблем са стерилитетом.

"Оснивањем банке репродуктивних ђелија ткива и ембриона довршава се нешто што је започето још пре десет година и ми смо веома срећни и поносни што су Министарство здравља и министар Златибор Лончар успели да оснују банку која ће радити зарад добробити грађана Србије", наводи Стефановић.

Подсећа да се од 1991. године у ГАК-у у Вишеградској ради поступак вантелесне оплодње и да је тада рођена прва беба.  

Додаје да се банка оснива на принципима поштовања свих светских и европских водича и стандарда ради контролисања квалитета и да ће тим који ту буде радио – гинеколози, ембриолози, инфектолози, микробиолози, психолози и правници учинити све да банка ради за добробит грађана Србије.

Министар здравља Златибор Лончар наводи да је све коначно усаглашено, а све ради олакшања људима којима је банка репродуктивних ћелија једини пут до потомства.

"Донет је закон, онда смо морали да донесемо подзаконске акте и све је то усклађено како бисмо олакшали оним људима којима је ово једини начин да дођу до потомства, али и да олакшамо оним људима добре воље који желе да буду донори јајних ћелија и сперматозоида", наводи Лончар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво