Град уништио воће у чачанском крају

Невреме је синоћ у Западној Србији највише штете причинило у Моравичком округу. У чачанском крају страдали су засади кајсије, јабуке и трешње у фази бербе. Град је погодио и лучански и ивањички крај. На делу територије Чачка и Лучана проглашена је ванредна ситуација.

Даниловићи из села Пријевор узгајају кајсију на шест хектара. Кажу да им је град за неколико минута оштетио више од половине рода. 

"Све наде полажемо у осигуравајућу кућу зато што плодове да заштитимо не можемо. Не постоји адекватан начин на који се могу заштитити оштећени плодови", каже воћарка Радица Даниловић.

Иста слика и у суседним Миоковцима, где су велики произвођачи кајсије. Страдале су и јабуке као и тек сазреле трешње.

"Радимо, улажемо, а шта ће доћи до јесени, то ћемо да видимо, али и ова година је лоша", наводи воћар Добриша Дамљановић.

Томо Јелић, воћар из Миоковаца, каже да штета није сто одсто, него 150 одсто. "У питању је сада принос и за следећу годину и питање је шта ће се догађати са овиме што је остало. Ту ће бити додатних улагања", наглашава Јелић.

Надлежни саветују воћарима да, осим осигурања засада, набаве и противградне мреже.

"Осигурање јесте скупо, али шта је скупље? Осигурати или сада ово. Или те противградне мреже, за које могу да конкуришу и преко министарства и преко локалних самоуправа", наводи помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић.

Градом је погођена и ивањичка општина, где се још збраја штета прошлонедељног снега који је оштетио малињаке.

"Када је у питању снег, то је различита штета од места до места, а крећу се више од 50 одсто. Што се тиче града, само још можемо да повећамо тај проценат", истиче Горан Караклајић из Комисије за процену штете из Ивањице. 

Због града у већем делу лучанске општине проглашена је ванредна ситуација. Комисије на терену процењују штету.

У средњем Банату јуче је пало више од 50 литара кише по квадратном метру, понегде је било и ситног града. Највећа штета је у атару села Торда, где је страдало 50 одсто пшенице и јечма.

"Кажу да кукуруз може да се опорави. Кажу да ако га туче, може да му туче тај лист, али да ће се опоравити. Ако буде требало да се пресијава, мораћемо да пресијавамо", каже пољопривредник из Банатског Двора Драган Тривуновић.

Док се процењују размере јучерашњег невремена, на снази је жути метео-аларм и у наредна два дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво