Дуг пут до личног пратиоца за дете

У Београду 400 деце са сметњама у развоју има своје личне пратиоце. Незванично, исто толико је оних који свог пратиоца још чекају. По угледу на главни град, 30 локалних самоуправа финансира ту услугу према својим могућностима. Пут до личног пратиоца али и до многих других права је дуг и оптерећен бирократијом, указују родитељи.

Константин Ралевић је одличан ђак од првог разреда, ниже само четворке и петице, спрема малу матуру и нада се да ће уписати информатички смер у Земунској гимназији. Уз то тренира и кик-бокс.

И све то није необично за дечака његових година, али је велики успех за Константина, јер је дете с инвалидитетом што га умногоме ограничава.

"Играм игрице ногама, чак имам и неке конзоле, имам плеј-стејшн који играм ногама, свирам клавир ногама. Један сам од бољих у клубу", прича Константин.

Све то постиже с лакоћом, али не може сам да понесе ђачку торбу до школе, да извади књиге, оде у тоалет или да сам једе. У томе му помаже дефектолог Драган Роксандић, лични пратилац који га већ две године прати од школе до куће, на екскурзије, тренинге, али и у биоскоп и кафић.

"То није све. Помажем му да лакше оствари своје психосоцијалне контакте са новим другарима, са постојећом децом, да покушају да га прихвате као себи равног", указује Роксандић.

Предрасуде нису једине с којима се боре. Бирократија је велика кочница у остваривању многих права, каже Константинова мајка. На личног пратиоца су, нпр. чекали четири године, а требало је прикупити гомилу документације и проћи бројне комисије.

"Ево сад за упис у средњу школу, пошто он има право на олакшавајуће околности приликом полагања пријемног испита, пошто је заинтересован за ИТ одељење, и приликом полагања матуре, за то је сада потребно опет поднети одређену документацију. Јуче сам била у дому здравља, нисам добила упут који ми је потребан јер докторка каже да не може да га изда јер није упозната с тим", објашњава његова мајка Ирена Доневска.

Центар за социјални рад Београд увео је систем Е-управе. У градској управи тврде – сада грађани брже могу да дођу до неких докумената и уверења.

"Када се налазите на евиденцији центра, онда стручни радници већ имају потребне податке, тако да они практично на основу тих података могу да планирају услуге које јесу за наше кориснике тако да ми увек позивамо родитеље да нам се обрате", каже секретарка за социјалну заштиту Београда Наташа Станисављевић.

Уз личног пратиоца и персоналног асистента, у Граду до краја године планирају и услугу - помоћ у кући за децу с инвалидитетом.

Родитељи апелују на бољу сарадњу између различитих сектора, нпр. социјале и здравства, на које су најчешће упућени у остваривању права.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво