Стари савски мост, чекајући пресељење

Иако је пресељење Старог савског моста најављено за ову годину, овај посао, по свему судећи, чекаће 2020. Како тренутно ствари стоје, паралелно ће се правити нови и демонтирати стари мост.

У исто време уклањаће се Стари савски мост и градиће се нови тако да одлагање почетка радова за следећу годину не би требало битније да утиче на крајњи рок за завршетак ове важне инвестиције.

"Сама градња и уклањање старог моста ће се десити следеће године, то је извесно. Тачан термин када ће почети радови још не знамо. Једино смо сигурни да ће у септембру сва документација бити готова и тада ћемо знати када ће 'Београд на води' расписати тендер, јер они спроводе јавну набавку. Хтели смо што касније да га уклонимо, како би што краће ти делови града били без те саобраћајне везе", објашњава главни градски урбаниста Марко Стојичић.

Саобраћајни институт ЦИП приводи крају идејни пројекат. "ЦИП има обавезу према инвеститору, Дирекцији за градско грађевинско земљиште, до 30. јуна ове године уради идејни пројекат и рокови ће бити поштовани, а пројекат предат инвеститору", каже Дејан Савић из тог саобраћајног института.

Идеја је да се на новобеоградској обали Саве направе најважнији челични елементи конструкције.

"Главна идеја је да се у непосредној близини садашњег моста уради већи део челичне конструкције – главни лукови распона 170 метара и део коловозне табле и да се тако урађен већи део моста транспортује баржама и постави на будућу локацију. Пошто су на истом месту, драстично би се скратило време у коме би Београд био без моста. Преклапање би било извршено само док би се рушили стари стубови и постављали нови", објашњава Савић.

Од око 4.000 тона челичних конструкција, колико ће бити уграђено у нови мост, чак половина би била урађена на обали.

Стручњаци процењују да би комплетан мост могао да буде завршен за две године од почетка радова, а уколико инвеститор буде изабрао доброг извођача, саобраћај преко старог моста могао би да се обавља барем годину дана.

Иако су надлежни највљивали да ће стару конструкцију искористити да премосте Саву од Аде Циганлије до Новог Београда, то више није тако извесно.

Још се процењује да ли би било јефтиније градити нови на тој локацији. У том случају, потражиће се ново место за постојећу конструкцију.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи