Српски мировњаци испраћени у Централноафричку Републику

У Централноафричку Републику испраћена је девета смена српских мировњака. Задатак им је медицинска заштита припадника Уједињених нација из других контингената. Први пут ће, осим људства, и комплетна опрема бити из Србије и заменити опрему УН.

Седамдесет двоје припадника Министарства одбране и Војске Србије ће наредних шест месеци у саставу лаке пољске болнице бити ангажовано на медицинском збрињавању снага у операцији MINUSCA.

Њих су свечано испратили министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Обраћајући се српским мировњацима, њиховим породицама и старешинама, Вулин је истакао да се девети пут окупљамо како би најбоље и најхрабрије међу нама испратили у земљу растрзану, уништавану мржњом, неразумевањем, сукобима и ратовима.

"Идете тамо где и много већи и много опремљенији нису у стању да донесу мир, нису у стању да ублаже људске муке, а ви јесте. Они који су корачали пре вас оставили су вам добро име, оставили су вам велики и частан задатак – реч о Србији, оставили су вам право да се позовете на оне који су били пре вас. Будите их достојни", поручио је Вучин.

"Ваш професионализам нико не може да спори, зато и шаљемо најбоље. А где год да одемо, сви говоре о српским лекарима, техничарима, српском војнику, а ми желимо, да као и о онима пре вас, да сви говоре о српском човеку", нагласио је Вулин додајући да је то оно што наше мировњаке чини различитим, а нас поносним.

Према његовим речима, Срби разумеју људску муку, Срби разумеју како је то остати без оних које волиш, без дома и како је то када сила и неправда униште живот, земљу, народ, будућност и како је то када људи пате.

"Зато што разумемо како је то када људи пате, како је то када вам одузму оно у шта чврсто верујете да је једино могуће – ваше право на живот, зато смо добри људи, зато нас разумеју и зато нас препознају. Докле, док год будемо у стању да чувамо такву слику нашег народа, бићемо велики и поштовани, а верујем и вољени" нагласио је министар.

Вулин је мировњацима девете ротације пожелео да све своје задатке испуњавају до краја, успешно и сигурно.

"Ми ћемо бринути о вама, недостајаћете нам, тражићемо да нам се јављате, мислити на вас и сваког дана врло добро знати шта радите, како сте, прети ли шта и водићемо увек рачуна о сваком од вас. Ваш први задатак, изнад свега, је да водите рачуна једни о другима, да се чувате, пазите на себе и да нам се вратите, добри и здрави, какве смо вас и послали. Ваше породице ће бринути, ваша Војска ће бринути, ваша земља ће бринути о вама, а ви брините само о томе да нам се сигурно и добро вратите", поручио је Вулин.

На данашњој свечаности министар одбране је предао заставу Републике Србије команданту девете ротације српског контингента, пуковнику Игору Авдићу, који је истакао да су припадници контингента спремни и мотивисани, а да ће добијени задатак извршити на начин који једино знају,  а то је у потпуности.

Министарство одбране и Војска Србије тренутно учествују у девет мултинационалних операције УН и ЕУ широм света, а на тим задацима је ангажовано 288 српских мировњака.

Командант српске Војне болнице у овој ротацији пуковник Авдић нагласио је да контингент чине команда, болница и јединица за логистичку подршку, а примарни задатак ће бити, као и у претходним ротацијама, пружање медицинске заштите припадницима УН који су распоређени у тој мисији.

"Република Србија је потписала споразум који подразумева да се у наредном периоду опрема из Србије пребаци у војну болницу у Бангију и замени постојећу. Наш задатак ће бити да ту опрему прихватимо и да је полако уводимо у стање употребе, за шта је потребно време", рекао је пуковник Авдић додајући да болница тежи да буде самоодржива и да је улазак у тај процес оно што ову ротацију издваја од претходних, јер то значи да ће и људство и опрема бити из Србије.

Српски контингент у мисији MINUSCA чини медицински и немедицински део особља, а потпуковник Димитрије Тасић ће, већ други пут, бити на дужности команданта војне болнице УН нивоа два плус.

"Сусрећемо се највише са ендемским болестима, пре свега маларијом, а имали смо често и политрауме, као последице саобраћајних удеса и рањавања експлозивним средствима", навео је потпуковник Тасић.

Говорећи о значају логистичке подршке, потпуковник Миломир Теофиловић је истакао да је задатак јединице да пружи што повољније и оптималније услове за живот и рад ове мисије по питању снабдевања и одржавања.

"Ми смо припремљени и обучени за све безбедносно ризичне ситуације", закључио је потпуковник Теофиловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво