Тужиоци из региона о сарадњи у процесуирању ратних злочина

Тужиоци у споровима за ратне злочине из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске окупили су се у Београду на позив српске тужитељке Снежане Станојковић на тродневном саветовању о регионалној сарадњи, а данас им се продружио и главни тужилац Механизма за кривичне судове у Хагу Серж Брамерц.

Тужилац за ратне злочине Србије Снежана Станојковић подсетила је у уводном говору да Србија већ има протоколе о сарадњи још из 2005. и 2006. године.

Међутим, како је навела, од тужилаца се очекује да увек дају бољи резултат.

Изразивши наду да ће ова конференција дати још један корак напред и још бољу сарадњу између тужилаца у региону, Станојковићева је подсетила да сви они имају исти циљ.

"Сви морамо заједно сести и све учиниоце привести правди. Колико можемо и морамо добити битку са временом јер нам је свима јасно да време тече, да је много година протекло и да нам је мало времена остало да дамо неки резултат", навела је Станојковићева.

Посебно је похвалила сарадњу са унско-санким кантоном, од којег је Србија, како је рекла, преузела на десетине предмета који су окончани осуђујућим пресудама.

Амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф је рекао да верује да сарадња међу тужиоцима треба да буде основ процесуирања ратних злочина у региону.

Поручио је да је извесно да ће даљи напредак у процесуирању ратних злочина бити не само снажно поздрављен од стране међународне заједнице, већ и "од свих људи који желе да живе стабилнијем и просперитетнијем друштву". 

Киф је приметио да, упркос значајним напорима свих тужилаштава, постоји недовољна расположеност за решавање предмета и бројне успомене на конфликте које представљају значајну препреку помирењу у региону, али и политичком и друштвено-економско развоју.

"Свесни смо и свих изазова са којима се ваше институције суочавају у раду, укључујући и постојање разлика у законским оквирима, политичке осетљивости предмета које процесуирате, као и негативне реакције делања. Ипак се надамо наставку ваше сарадње како билатералне тако и регоналне, чиме ћете наставити да испуњавате обавезе које су преузеле ваше владе", зкаључио је британски амбасадор.

Скуп су поздравили и амбасадор Италије Карло Ло Кашо и представница УНДП-а Франсин Пикап, наглашавајући важност потраге за несталим особама.

Потом су поздравне говоре одржали и главни тужиоци за ратне злочине Црне Горе Љиљана Вукчевић и Босне и Херцеговине Гордана Тадић.

Главни тужилац Хрватске Дражен Јелачић није присуствовао скупу, јер, како је рекла његова заменица Јасмина Долмагић, он присуствује саветовању свих тужилаца у Хрватској који се сваке године у ово време одржава на Брионима.

Серж Брамерц ће сутра имати појединачне састанке са српским тужиоцем за ратне злочине као и са министарком правде Нелом Кубуровић, а уочи шестомесечног извештаја који ће поднети Савету Безбедности о сарадњи Србије за Хагом. 

Конференција тужилаца за ратне злочине трајаће три дана, а главне теме скупа су међусобна тужилачка сарадња, сарадња са Механизном у Хагу, са посебним освртом на истраживање сексуалних злочина у оружаном сукобу, као и потрага за несталим лицима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво