Одлучнија борба против дрога — задатак свих нас

Млади све раније пробају дрогу. Према истраживањима Института "Батут", скоро 13 одсто младих је пробало неку дрогу. Предавања о превенцији у текућој школској години до сада је прошло 36.000 ученика, 7000 наставника и 2.500 родитеља. У Србији је основано пет центара за рад са малолетницима који имају проблем са дрогама.

На српско тржиште свакодневно стижу нове дроге. Директор Канцеларије за борбу против дроге Милан Пекић каже да постоји много разлога због којих су синтетички наркотици веома опасни.

"Произведени су од разних токсичних материја. Узимање једне дозе може произвести тешке последице по здравље, па чак и смрт", упозорио је Пекић.

У понедељак је почела "Радионица за креаторе политика везаних за природу, превенцију и лечење поремећаја услед употребе дрога" и трајаће три дана. Недавно су основани центри за лечење малолетника због све веће борбе са наркоманијом. Такође, одржавају се предавања у школама широм Србије.

Међутим, најслабија карика су родитељи који се не ангажују довољно. Према Пекићевим речима, родитељи су имали примедбе да надлежни у тој сфери не предузимају адекватне мере, али нису показали вољу за учешћем на радионицама и предавањима.

"Ја знам да постоје многе обавезе, али мислим да су деца и здравље деце приоритети над свим приоритетима", нагласио је Пекић.

Држава је предложила и пооштравање казнене политике за све који продају дрогу малолетницима. Очекују се измене Кривичног законика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво