Невреме протутњало Србијом, две хиљаде муња над Чачком

Јако невреме са градом погодило Банат, Београд и Западну Србију. Страдали усеви и малињаци. Више од 15.000 удара муња и громова погодило Србију прошле вечери.

Неке делове Србије синоћ је погодило јако невреме, а у неким крајевима је падао и град. У Ивањици је град падао двадесетак минута, а јаки пљускови и град су око 19 сати погодили Чачак и направили штету у чачанским и драгачевским селима.

Само на територији Чачка синоћ је било више од 2.000 муња.

Чачак, иначе, држи и рекорд у Србији по броју муња – у јулу 2014. године за два сата забележено је чак 2.670. 

Град је био као лешник а понегде су падали комади леда велики као тениска лоптица. Има штета на усевима и у воћњацима, а највише су погођена села Миоковци и Пријевор где се узгајају кајсије и јабуке.

Град није забишао ни општине Ивањицу и Лучане. У Ивањици је ово друга непогода у последњих десетак дана.

У појединим малињацима процењења штета је и до 80 процената. Град је синоћ падао и у Драгачевском крају а највише у селима Рти и Доња Краварица. 

Невремена са градом било је синоћ и у Љигу и Кикинди.

И територију Београда је око 19.30 захватило невреме, са јаком кишом, градом и ветром, због чега су накратко биле прекинуте фудбалске утакмице између Црвене Звезде и Напретка, односно Партизана и Пролетера.

Највише кише пало је у Зрењанину – 35 литара за неколико сати, у Кикинди 20 литара кише за један сат, на Палићу 18 и у Новом Саду 14 литара. 

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. мај 2019, 14:07) - anonymous [нерегистровани]

Siromasna smo mi zemlja da bi prosecan poljoprivrednik mogao sebi da priusti mreze

Protiv gradne mreze su veoma skupe, ljudi jedva uloze u zemlju, sadnice, djubriva i prskanja, tako da bi mreze iako veoma pozeljne bile prevelik namet za prosecnog uzgajivaca.

(понедељак, 20. мај 2019, 11:58) - anonymous [нерегистровани]

21.vek

Onaj ko ima maline i drugo voce i povrce, zivi od toga, a nema mreze da zastiti od grada, taj ne treba ni da se bavi tim poslom...zna se da ce svake godine u ovo vreme padati grad, to nije nikakava novost...Jednom se kupe mreze i mirni ste godinama...A ko nece, neka se moli Bogu da mu zastiti rod, kao u srednjem veku...

(понедељак, 20. мај 2019, 11:03) - Воронцов [нерегистровани]

Град је катастрофа та биљке

Поготово ако је крупан. Не само да уништи плодове већ на воћкама оштети и гране, направи и тако велика оштећења да се гране морају сећи, а и стабла наравно повреди..Вероватно би требало испалити ко зна колико противградних ракета да се ти облаци загреју А то се по свој прилици не примењује.

(понедељак, 20. мај 2019, 09:54) - brojim munje povoljno [нерегистровани]

a jesi tutumrak

Postoji jedan mali aparat kojim su opremljene sve meteorolosške stanice, koji meri pražnjenje atmosferskog elektriciteta - munje. Aparat beleži impulsne struje od 0,3 do 100kA. Možes ga čak i ti kupiti i postaviti u svom dvorištu i tako i sam znati koliko je munja udarilo za vreme nevremena iznad tvog mesta. Ali šta da ti objašnjavam, najbolje je da sedneš ispred kuće sledeći put i da brojiš sam, tebe je tehnologija odavno zaobišla :D

(понедељак, 20. мај 2019, 09:35) - anonymous [нерегистровани]

nevreme

da li znate koliko smo mi protivgradni strelci placeni.4000 mesecno.toliko.

(понедељак, 20. мај 2019, 08:36) - anonymous [нерегистровани]

Inace

Neko je sedeo i prebrojavao munje ?! Ima li neki naucni metod za to "brojanje" ?