Многи малишани одрасту пре него што постану нечија деца

Прошле године усвојено је 98 малишана. То је најмање од 2014. године, када је оборен рекорд и када усвојено чак 190 деце. Тренутно је 750 парова у процедури усвајања, а око 200 малишана чека на нову породицу. Који су највећи изазови са којима се потенцијални хранитељи суочавају приликом усвајања?

У Србији се мења статистика усвајања — све друго остаје исто. Процедура је дуга, бар из угла усвојитеља. Неретко је дуг и њихов списак пожељних карактеристика детета. Када код прве кочнице многи застану, озбиљан посао је на надлежним центрима.

"Како та нека почетна очекивања повезати са оним што су стварне слике деце за које ми тражимо породице? То је процес који тражи време", рекла је психолог Центра за породични смештај и усвојење Тамара Борисављевић.

Деца која имају више од три године, ромске националности или са здравственим проблемима често немају једнаке шансе да постану део нечије породице. Усвојитељи из иностранства такве услове углавном не постављају. Мења ли се тренд и код нас?

"Имали смо неколико случајева где су и деца са озбиљним развојним проблемима — Даун синдромом, Апертом — усвојена и од наших, домаћих усвојитеља. Имамо сада и повећање броја усвојења деце ромске националности коју усвајају усвојитељи српске националности. Тако да постајемо мало и толерантнији", изјавио је Драган Вулевић из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Многи малишани одрасту пре него што постану нечија деца. У београдском Центру за породични смештај и усвојење брину о 1.100 дечака и девојчица смештених у више од 700 хранитељских породица.

"Не можемо увек да одговоримо позитивно на захтеве Центара за социјални рад и један значајан број деце не може бити смештен, јер немамо капацитете за њих", указала је в.д. директора Центра за породични смештај и усвојење Мирјана Новаков.

А када дете са привремене, хранитељске адресе одлази на сталну, важну улогу имају баш хранитељи.

"Ми смо имали децу и од осам и девет година која су одлазила из хранитељства на усвојење. Имамо девојчицу која сада као студенткиња има контакт са својом бившом хранитељицом. Те две породице су постале нека врста сродника управо преко ове девојчице", навела је Тамара Борисављевић.

Тренутно је 27 деце у поступку прилагођавања код потенцијалних усвојитеља, а од почетка године усвојено је тридесет двоје — 26 у земљи и шесторо у иностранству.

број коментара 0 Пошаљи коментар