До дипломе за 18 месеци, како и до које

Професор Хасан Ханић из Националног савета за високо образовање каже да су кратки програми студија замишљени тако да се особа – средњошколац, студент или свршени студент може за краће време усмерити на оне дисциплине које су неопходне за одређену врсту посла.

Национални савет за високо образовање још крајем марта донео је правилник о реализацији програма за кратке студије.

Правилник је ступио на снагу што значи да ћемо убудуће моћи да по убрзаној процедури добијемо онај кадар за који одређени послодавац искаже интересовање.

"Први корак требало би да направе факултети и послодавци заједно, односно висока школа или универзитет. Послодавац овдe представља својеврсно тело које акредитује такве кратке студијске програме", каже професор Хасан Ханић. 

Најпре би факултети требало да сагледају потребе тржишта рада и кажу која су занимања дефицитарна, наводи Ханић и истиче да се овде ради о захтевима за одређене послове и за одређена конкретна радна места. 

Према његовим речима, поставка је да се особа, средњошколац, студент или свршени студент може за краће време усмерити на оне дисциплине које су неопхоне за одређену врсту посла.  

Реч је обуци која би трајала од три до 18 месеци.

То су студијски програми који превасходно морају бити стручно оријентисани, да садрже и обезбеде што више практичних знања.

Професор Ханић указује да су тренутно најпопуларније инфомационо-комуникационе технологије које укључују софтвер и програмирање.

"Један гиманзијалац који је заинтересован за ову област може бити оспособљен боље за краће време него неки факултетски образовани човек који има много више знања, али не може тако ефикасно да се укључи и обавља посао као неко ко има комбинацију знања", објаснио је професор Ханић.

Истиче да је идеја да се кратки студијски програм ради заједно са послодавцима који најбоље знају захтеве одређених радних места и да заједно конципирају програм и садржаје.

Професор наводи да је предвиђена и пракса, тако да ће они који се определе за ове програме одређено време проводити у компанији која је наручилац одређеног профила. 

На питање када ће почети први студијски програми, Ханић је рекао да то зависи од факултета. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво